Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Ziua Îndrăgostiților sau Valentine`s Day prinde contur în România cu fiecare an care trece. Această sărbătoare comercială este adoptată de mai multe țări, deși nu toți o privesc cu ochi buni, pentru a celebra iubirea cu tot felul de cadouri, inimioare și felicitări siropoase. Circulă câteva legende legate de această sărbătoare, ce pare a-și avea rădăcinile în Roma Antică.

Legendele preotului creștin Valentin

Cea mai cunoscută dintre legende este cea a preotului creștin numit Valentin. Se spune că împăratul roman Claudiu al II-lea, un mare războinic, își dorea ca soldații lui să fie cei mai buni, de aceea a ajuns să le interzică să își mai întemeieze familii, considerând că acest lucru îi oprea din a fi soldați, în adevăratul sens al cuvântului. La auzul acestor vorbe, preotul creștin Valentin a ales să îi căsătorească pe tineri în secret, fiindcă nimeni nu era în măsură să le răpească acest drept pe care îl aveau de la Dumnezeu. Totuși, a fost descoperit, întemnițat și condamnat la moarte prin decapitare. Până la execuția preotului Valentin, programată pe 14 februarie 269 sau 270, creștinul le-a trimis scrisori de adio prietenilor săi, semnându-se cu „Adu-ți aminte de Valentin al tău…” potrivit wikipedia.ro.

O altă legendă ne spune că același preot Valentin, s-ar fi îndrăgostit de fata oarbă a gardianului închisorii unde era întemnițat și, până la execuția sa, Valentin i-ar fi vorbit fetei, care era păgână, despre Dumnezeu și credință. Cu o zi înainte să fie executat, preotul i-a trimis o scrisoare pe care s-a semnat cu „al tău Valentin”, în care i-a scris să aibă credință și în care a băgat o floare. După ce a deschis-o, floarea i-a căzut în mână, și astfel, fata s-a vindecat.

Încă o legendă povestește că Sfântul Valentin este un martir care s-a sacrificat pentru dragostea ce i-o purta lui Dumnezeu. Faptul că a refuzat să treacă de la creștinism la păgâni, a rezultat în torturi groaznice ce au culminat cu decapitarea.

Semne ale Zilei Îndrăgostiților datează din antichitate

Ziua Îndrăgostiților pare să fie în strânsă legătură cu „Lupercalia”, o sărbătoare păgână din Roma antică, dedicată lui Faunus, zeul roman al agriculturii, dar și fondatorilor romani Romulus și Remus. La acest festival al fertilității, celebrat între 13-15 februarie, romanii sacrificau capre, iar apoi își înveleau femeile cu ele pentru a le spori fertilitatea.

În Evul Mediu, în Franța și Anglia se credea că 14 februarie era începutul sezonului împerecherii la păsări.

Colecție impresionantă de manuscrise ale îndrăgostiților la British Library

Cel mai vechi poem descoperit, ce pare să aibă legătură cu Ziua Îndrăgostiților, datează din 1415 și este considerat prima felicitare scrisă pe un pergament. Aceasta îi aparține Ducelui de Orleans și a fost scris după Bătălia de la Agincourt. În timp ce era întemnițat în Turnul Londrei, ducele îi scrie o ultimă scrisoare soției lui în care i se adresează cu „Scumpa mea Valentina”

Prima scrisoare de dragoste în limba engleză se află tot la British Library, datează din 1477 și îi aparține lui Margery Brews în care i se adresează logodnicului ei cu „mult iubit Valentin”.

Iar cel mai cunoscut poem de dragoste din toate timpurile este cel scris de Sir Edmund Spenser, la 1590, în „The Faerie Queen”: „She bath`d with roses red, and violets blew,/ And all the sweetest flowres, that in the forrest grew”  ce devine sursă de inspirație pentru un alt poem din 1784, găsit într-o carte de poezii pentru copii: „The rose is red, the violet`s blue/ The honey`s sweet and so are you!”

Cert este că la baza sărbătoririi Zilei Îndrăgostiților stă iubirea. Fie că se sărbătorește pe 14 sau pe 24 februarie, nu ar trebui să fie o problemă, căci dragostea ar trebui sărbătorită întotdeauna.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.