Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

14615859_1724422444544335_5326694461148403942_oCartea „Demnitate și eroism românesc“, care evocă personalitatea și faptele eroului martir Cătălin Haidău, care a fost împușcat mortal în timpul evenimentelor din decembrie 1989, a fost lansată joi, 27 octombrie, la Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu“ din Craiova. La eveniment au participat 70 de elevi ai colegiului, dascăli, militari în activitate sau în retragere și părinții și rudele lui Cătălin Haidău.

Autorul volumului „Demnitate și eroism românesc“ este chiar nepoata eroului martir Ștefania Haidău, studentă la Facultatea de Litere, dar și la cea de Educație Fizică și Sport. Manifestarea a început cu intonarea imnului României. Recenzia cărții a fost făcută de un dascăl de limba și literatura română din cadrul Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu“.

Lansarea de carte a continuat cu un moment poetic care a constat în recitarea unor poezii aparținând eroului martir Cătălin Haidău. Tatăl acestuia, Grigore Haidău, a făcut o prezentare a cărții, iar col. Watwer Loga, președintele Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria“, a vorbit despre curajul și patriotismul lui Cătălin Haidău.  Au fost înmânate 30 de exemplare elevilor colegiului, volumul ajungând și în biblioteca unității de învățământ. Manifestarea se înscrie în ciclul acțiunilor prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial.

„A fost un arc peste timp între momentul 1916 și cel din 1989, eroina de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, Cătălina, Cătălin 1989. De la Cătălina la Cărălin, 1917-1989, demnitate și eroism românesc“, a spus Grigore Haidău.

Ce conține cartea

Grigore Haidău a făcut o scurtă prezentare a cărții: „Cartea conține mai multe comunicări. Este vorba de o comunicare care s-a ținut la Academia Forțelor Aeriene de către col. dr. Ion Vlad, care se cheamă «Lecția de istorie», și de o alta aparținând lui Cosmin Teiușanu, care a fost prezentată la sesiunea de comunicări, ediția a III-a, de la Muzeul Militar Central.

De asemenea, în carte se mai găsește o comunicare care a fost susținută de comandantul Școlii Militare la dezvelirea monumentului lui Cătălin din incinta Academiei Forțelor Aeriene de la Brașov. Cartea mai conține un material al comandorului Ion Popescu, care marchează momentul participării lui Cătălin la tabăra de zbor și salt cu parașuta“.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.