O lansare de carte de excepție a avut loc vineri, 18 mai, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“. Liceana Daiana Stănușoiu, elevă a Colegiului Național „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu și-a lansat primul volum de poezie, intitula „Carusel“.
Lansarea de carte a avut loc în cadrul Festivalului Național „Zilele Elvira Godeanu“. Actorii teatrului au recitat mai multe poezii din volumul talentatei adolescente.
Daiana Stănușoiu a urcat, apoi, pe scenă și le-a vorbit celor prezenți despre poeziile pe care le-a creat: „Cea mai frecventă adresată întrebare este următoarea: «De ce scrii?». Ei bine, în niciun ca pentru a-mi expune gândurile și trăirile pe foi pentru devenirea produsului brut, ca, mai apoi, volumele-mi să ajungă abandonate prin rafturi și sertare prăfuite. Totuși, cu o notă minimă de aroganță asumată, voi sinceră cu voi și voi menționa un fapt: în mintea mea îmi glorific creațiile și acum sunt acaparată de un sentiment al fascinației datorită punerii în scenă. Scopul manifestării este poate unul egoist. Nu creez pentru a ajuta pe nimeni. o fac deoarece vreau să punctez complexitatea purtată de simplu. Spre exemplu, dacă ar fi să rezumăm maniera mea de scriere ar ieși un poem de genul: «Mă uit la un perete negru. Realizez că-mi place albul, dar mi se potrivește mai bine griul»“.
Poetul care a inspirat-o
Tânăra poetă spune că sursa inspirației ei este poetul Matei Vișniec:
„Inspirația pentru conceperea acestui volum a fost un bec, și vorbesc serios. Un bec alături de volumul de poezii al lui Matei Vișniec, un om care înseamnă enorm pentru mine. Mi-a arătat câte forme poate prinde poezia și mă mulez pe acest curent post modernism întrucât estetica tradițională a frumosului nu mi-a făcut vreodată cu ochiul. Omul acesta m-a învățat, în același timp, că inspirația vine de oriunde și de nicăieri. Volumul meu este îndreptat spre oricine, dar spre nicăieri, în același timp. Evenimentul din această seară este considerat de mine un pact, între voi, viitori cititori aflați exclusiv astăzi aici și acest volum, «Carusel». Nu intru în joc, pentru că nu vreau să pun accentul asupra existențe-mi. (…) Conceptul de carusel consider că fie este unul prea evident, fie unul ce ar trebui să prindă formă și culoare prin prisma imaginației fiecărui lector.
Concert de excepție susținut de Amadeus Cvartet & Band
Tânăra poetă a adresa câteva mulțumiri: „Vreau să mulțumesc Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu“, pentru că a găzduit acest eveniment și sunt sigură că vor mai fi colaborări în viitor. Vreau să mulțumesc tuturor celor care se învârt în această sferă: actori, spectatori, directori, oameni care țin de partea tehnică, pentru că împreună dovedesc că teatrul este o artă vie în orașul lui Brâncuși. În al doilea rând, îi mulțumesc domnului Matei Vișniec pentru că există și are curajul de a se expune în fașa lumii într-o manieră atât de bizară, înțeleasă de prea puțini“.
A urmat, în încheiere, un concert de excepție susținut de Amadeus Cvartet & Band, La final, pe scenă a fost invitată și poeta Daiana Stănușoiu.
Omul de litere Elena Roată a făcut o introducere în universul poetic al Daianei Stănușoiu: „Întâmpin primul volum de poezie al unei tinere, care, 16 ani, își apără teritoriile gândului liric. Invitația la lectură nu e ceremonioasă. Dimpotrivă, «staul în prag» (așteptarea) e costisitoare, naște frici: E profitabil să intri (Ușa e deschisă) și să vezi că, în lume, e mereu ceva de apărat. Daiana Stănușoiu intuiește că antinomiile îi fac bine omului care nu poate avea certitudini. De vină nu e doar vârsta, ci structura personalității creatoare a autoarei. Căutările o reprezintă, cu toate pierderile și riscurile lor“.