Zeci de lampioane au fost aprinse și înălțate, luni seară, lângă Poarta Sărutului, în memoria persoanelor care au plecat din această lume din cauza cauza cancerului. Acțiunea a fost organizată cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului Pancreatic, care se marchează pe data de 13 noiembrie.
Participanții au înălțat la cer lampioane roșii și violet. Printre ei s-a numărat și primarul municipiului, Marcel Romanescu, care a aprins un lampion în memoria tatălui său, decedat din cauza cancerului. „Toți trebuie să conștientizăm că o prevenire în privința cancerului este binevenită pentru toate categoriile de vârstă. Am văzut mulți oameni tineri implicați în această acțiune a Asociației «Sfânta Ana» și mă bucur. Sunt unul dintre cei care am suferit o pierdere în familie ca urmare a acestei maladii. Tatăl meu a murit din cauza cancerului. Astfel, eu susțin orice acțiune de acest gen”, a spus primarul Marcel Romanescu.
„Cancerul nu se vindecă stând acasă și văitându-ne”
Acțiunea a fost organizată de Asociația de Oncologie „Sfânta Ana”. Maria Cosor, 61 de ani, este voluntară în cadrul asociației și a participat la acțiunea de Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Pancreatic. Ea a suferit de două ori de cancer și de fiecare dată a învins boala. „Am fost și eu diagnosticată cu cancer la sân acum nouă ani, iar după patru ani și jumnătate am descoperit că s-a mutat la ovare și am început tratamentul din nou cu chimioterapie și radioterapie. Mă simt aproape bine, cu curaj și încredere că există viață frumoasă și după ce descoperim diagnosticul. Trebuie să tratăm cancerul ca pe o boală normală. Cancerul nu se vindecă stând acasă și văitându-ne”, este recomandarea făcută de către Maria Cosor.
Cum poate fi prevenit cancerul
Dinu Blendea, șeful Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu , a oferit o serie de recomandări pentru a preîntâmpina apariția cancerului pancreatic: „În privința prevenirii cancerului de pancreas se recomandă câteva lucruri simple: renunțarea la fumat, scăderea consumului de alcool, prevenirea obezității – care înseamnă regim alimentar, efort fizic moderat – și, nu în ultimul rând, regim alimentar care să cuprindă cât mai puțină carne roșie, care are un anumit rol în declanșarea cancerului de pancreas, și consum cât se poate de mare de fructe și legume. Se pare că regimurile sărace în fructe și legume predispun la cancer de pancreas. Cancerul de pancreas nu este frecvent, dar prognosticul rămâne rezervat”.
„Încercăm să atragem atenția asupra importanței diagnosticării precoce a cancerului”
Bogdana Costoiu, președintele Asociației „Sfânta Ana”, a precizat că acțiunea reprezintă un semnal de alarmă cu privire la diagnosticarea timpurie a cancerului: „În fiecare an, pe data de 13 noiembrie, se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului Pancreatic. În fiecare an încercăm să marcăm această zi prin diferite activități. Anul acesta încercăm să atragem atenția asupra importanței diagnosticării precoce a cancerului pancreatic. Am organizat o acțiune în Parcul Central. Am beneficiat de sprijinul autorităților locale și al Spitalului Județean de Urgență”.