Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

13219849_10206369642268532_1364919766_nViața înseamnă multă ambiție și reușite pentru unii tineri care știu ce își doresc de la viitor. Este și povestea Laurei Cătălina Pinoșanu, o tânără de 18 ani, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „George Coșbuc”. Adolescenta din Motru, vorbitoare de trei limbi străine și olimpică la Franceză, își dorește să studieze în străinătate și să facă voluntariat în Asia sau Africa. Aceasta speră ca niciodată să nu o părăsească ambiția și, oricât i-ar fi de greu, să lupte mereu pentru evoluția sa personală.

Rep.: Cum ai descrie familia ta?

Cătălina Pinoșanu: Mai am un frate care este în clasa a IV-a.  Țin enorm la familia mea și uneori e singurul loc în care găsesc înțelegere.

Rep.: Când ai început să înveți limba franceză? Cum ai descoperit-o?

Cătălina Pinoșanu: Am început să învăț limba franceză încă din clasa a III-a , dar la olimpiadă am participat pentru prima dată în clasa a VIII-a. La gimnazială am făcut 4 ani cu doamna Udriște Cristina și doi ani cu doamna Andrei Janina. Profesorul meu actual este doamna Crețu Emanuela. Cred că profesorii mei au avut un rol foarte important în determinarea mea de a învăța această limbă, dar trebuie să recunosc că, încă de când am început să studiez această limbă, ea m-a atras datorită accentului și muzicalității.

Rep: Spune-ne despre pasiunile tale pentru limbi străine. Ce alte limbi străine înveți? Faci pregătire sau înveți singură?

Cătălina Pinoșanu: Îmi plac limbile străine deoarece le consider o poartă de deschidere spre celelalte culturi, spre celelalte popoare. În afară de limba engleză și franceză  am început să studiez și germana, dar încă nu am ajuns la un nivel avansat, deoarece am început să o învăț de aproximativ un an din cauza programului foarte încărcat pe care îl am. Îmi doresc să aduc în următorii doi ani engleza, franceza și germana la un  nivel avansat, iar mai apoi îmi doresc să încep să studiez o a patra limbă. De obicei, îmi place să studiez singură deoarece îmi pot alege ritmul și ordinea de asimilare a informațiilor.

13219569_10206369642148529_1696368155_nRep.: La ce concursuri/olimpiade ai participat? Ce premii ai obținut?

Cătălina Pinoșanu: Am participat anul acesta la olimpiada națională de limbă franceză, care s-a desfășurat la Piatra Neamț și unde am obținut locul III. A fost al patrulea an consecutiv în care m-am calificat la olimpiada națională de limba franceză, iar în anii precedenți am obținut două mențiuni speciale și un premiu special. De obicei particip la foarte multe concursuri de creație literară la care reușesc să iau diferite premii. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că am putut reprezenta România la Festivalul Programelor Audiovizuale desfășurat la Biarritz,  în Franța. În general îmi place să mă implic în toate proiectele, activitățile și concursurile care se ivesc. Singurul meu regret, ca să spun așa, e acela că nu am timp să mă implic în toate.

Rep.: Ce planuri de viitor ai? Ce facultate vrei să urmezi?

Cătălina Pinoșanu: Încă nu sunt 100%  convinsă de ceea ce voi face în viitor. Dacă voi rămâne în țară voi merge la Facultatea de Limbi Străine de la București, unde aș vrea să obțin o bursă pentru a pleca în străinătate. Ideal ar fi să obțin această bursă încă din clasa a XII-a pentru a putea începe o anumită specializare în cadrul aceleiași universități. Mi-ar plăcea să studiez în Franța, deoarece mi-ar fi facilitată intrarea la o universitate, datorită faptului că deja am un certificat lingvistic recunoscut de universitățile de acolo, dar nu neglijez nici celelalte țări ca Anglia, Belgia sau țările nordice.

Rep.: De ce va fi nevoie ca să poți studia în Franța? Când îți vei depune actele? Se va da examen? Sau te vor ajuta premiile obținute la olimpiade?

Cătălina Pinoșanu:  În primul rând ar trebui să aplic pentru o procedură internațională de alegere a candidaților din spațiul Uniunii Europene. Cei care sunt aleși prin această procedură  nu mai susțin anumite probe de admitere, așa cum sunt nevoiți elevii francezi. Totuși, numărul locurilor pentru candidații aleși prin procedura internațională sunt  mai limitate și concurența este foarte mare, de aceea am nevoie de un dosar personal foarte bogat în rezultate, activități școlare și extrașcolare și dacă dosarul meu va fi acceptat va trebui să susțin mai multe interviuri cu membrii comisiei de alegere a candidaților din universitatea respectivă. Cu toate acestea, chiar dacă aș fi acceptată la o anumită universitate, posibilitatea de a studia la școala respectivă ar exista doar dacă aș reuși să obțin o bursă de studiu pentru a acoperi taxele școlare care sunt destul de ridicate. Sunt mai mulți factori care intră în discuție de aceea, cum am spus anterior, sunt realistă și știu că există posibilitatea să nu reușesc ceea ce mi-am propus în acastă privință, dar sunt sigură că orice s-ar întâmpla, voi face tot posibilul ca orice drum pe care l-aș alege să fie cel mai potrivit pentru mine.

Rep.: Ce îți place să faci în timpul liber?

Cătălina Pinoșanu: În general am foarte puțin timp liber, dar atunci când îl am îmi place să citesc sau să urmăresc documentare ori reportaje într-o limbă străină. Încerc întotdeauna să imbin utilul cu plăcutul ca să spun așa. Cel mai mult îmi place literatură universală, în general citesc scriitori precum Camus, Dostoievski, Hermann Hesse…

13220108_10206369642228531_1367849700_nRep.: Când vine vorba despre Franța, ca și țară, cultură ce te impresionează cel mai mult?

Cătălina Pinoșanu: Mâncarea….glumesc … Cel mai mult mă impresionează stilul lor de viață. Sunt foarte degajați și pun mare accent pe convivialitate.

Rep.: Ai un citat preferat după care te ghidezi? Părinții ce te-au învățat, ce ți-au spus că este important în viață?

Cătălina Pinoșanu: Nu am un citat preferat, iar părinții mei mi-au lăsat tot timpul libertatea de a alege. Singurul lucru pe care vreau să îl fac în această viață e să încerc să fac ceva cu adevărat interesant, cred că m-aș „supăra” rău pe mine dacă aș lăsa viața să decurgă într-un mod normal, adică să îmi găsesc un loc de muncă după terminarea facultății și să spun că e momentul să mă relaxez. Îmi doresc să am o viață dinamică, să călătoresc, am foarte multe proiecte pe care vreau să le realizez, mi-aș dori , de exemplu, după ce termin facultatea să plec o scurtă perioadă să fac voluntariat în Asia sau în Africa….Încă nu știu ce îmi rezervă viața, dar sper că va fi bine…

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.