Titlul de campion național la găinile din rasa brahma a fost câștigat în ultimii trei ani de către păsările deținute de către gorjeanul Constantin Mândruț, președintele Asociației Crescătorilor de Păsări și Animale Mici Gorj.
Asociația Crescătorilor de Păsări și Animale Mici Gorj este cea mai puternică din țară la rasa de găini Brahma, pentru că președintele acesteia, Constantin Mândruț, a reușit să câștige în ultimii trei ani titlul de campion național. „Anul acesta, la Băicoi, am câștigat șapte titluri naționale, iar la Romexpo am câștigat nouă titluri“, spune Constantin Mândruț.
Acesta precizează că pentru un crescător este o mândrie să se îndrepte către păsări de rasă: „Este mândria fiecărui crescător să crească o pasăre de calitate și să se ridice la standarde, să poată participa la expoziții. În plus, carnea lor este de calitate. Este o muncă dificilă pentru că trebuie crescute în condiții mai bune. Din punctul meu de vedere, creșterea păsărilor de rasă este o pasiune, și nu o afacere“.
Găina Brahma este supranumită„uriașul găinilor”
Găina Brahma este supranumită „uriașul găinilor” sau găina-curcan datorită greutății impresionante, dar și a cărnii sale de o calitate și un gust deosebit. Este o pasăre de carne, fiind una dintre cele mai populare rase. Proveniența ei este asiatică-americană. Un avantaj al acestei rase este penajul des care-i conferă o rezistență mai mare. Cântărește, în medie, cinci kilograme. Creșterea lor este înceată, ajungând la greutate după doi ani.
Expoziție de păsări de rasă
Asociația Crescătorilor de Păsări și Animale Mici Gorj a organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, a treia ediție a Expoziției de păsări de rasă, la care au participat zeci de crescători din mai multe județe. Expoziția s-a desfășurat în vechea sală de sport de la Liceul Sportiv din Târgu Jiu. 24 de crescători din Timișoara, Hunedoara, Dolj, Călărași și Gorj, care fac parte din Asociația Crescătorilor de Păsări și Animale Mici, au venit la expoziție cu cele mai frumoase exemplare de găini de rasă grea, ușoară, pitice și mixte, porumbei, rațe, iepuri, păuni, păsări exotice. „Toate exemplarele sunt valoroase, dar se detașează cele care au titlul de campion național“, a spus Constantin Mândruț.