O elevă a Colegiului Național „Spiru Haret” Târgu Jiu s-a clasat pe locul al treilea la Olimpiada Națională de Istorie, organizată la Buzău. Tânăra nu se află la prima reușită de acest gen, ea participând de-a lungul anilor la mai multe olimpiade. În prezent, Maria-Izabela Ghicioi are 17 ani și studiază profilul filologie-engleză intensiv la CNSH. După finalizarea studiilor liceale vrea să urmeze Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca, departamentul de Studii Internaționale și Istorie Contemporană. Spune că această facultate o definește și reprezintă o oportunitate ce îi asigură viitorul mult visat, adolescenta dorind să devină profesor universitar.
La etapa națională a olimpiadei de istorie, Izabela Maria a reușit să obțină un punctaj de 93 de puncte.
„Încă din clasa a V-a am început să particip la tot felul de olimpiade: de limba și literatura română, de engleză, de geografie și, ulterior, de istorie. Am început să «cochetez» cu limba română încă din clasa a V-a, fiind prezentă la fiecare olimpiadă de atunci și până în clasa a IX-a.
De fiecare dată am reușit să mă calific la etapa județeană, rezultatele de la această etapă fiind mulțumitoare, mai ales în clasa a VIII-a când am reușit să fiu pe locul al treilea și în clasa a IX-a când am reușit să înaintez cu o poziție.
Când vine vorba de engleză și de geografie, pot spune că am reușit să obțin rezultate bune, dar nu suficient de bune, aceste olimpiade ambiționându-mă și mai mult. Dacă în anii anteriori nu îmi cunoșteam chemarea, din acest an lucrurile au început să prindă contur. Odată înscrisă la etapa locală a olimpiadei de istorie, am început să cunosc o perioadă de evoluție, găsindu-mi, astfel, răspunsuri la toate întrebările ce mă tulburau până atunci.
Am reușit să obțin primul loc atât la etapa locală (90 de puncte), cât și la cea județeană (96 de puncte). Bucuria absolută a fost momentul în care am aflat că am obținut 93 de puncte la etapa națională, clasându-mă pe locul al treilea”, a declarat Maria Izabela Ghicioi, elevă în cadrul Colegiului Național „Spiru Haret” Târgu Jiu.
Eleva a precizat că a muncit destul zilnic pentru a obține acest rezultat, iar acum se simte mai încrezătoare și mai pasionată de istorie.
„Pentru mine, olimpiada de istorie a fost și încă este (de ce nu?) o experiență de neuitat, pe care îmi doresc să o retrăiesc până termin liceul. Fiind o fire ambițioasă și perfecționistă, încă de mică îmi dădeam interesul când venea vorba de școală; astfel, nicio lecție nu rămânea neînvățată.
La solicitarea doamnei profesoare, mi-am zis să încerc să văd de ce sunt în stare. Acesta a fost momentul în care mi-am dat seama că istoria este o pasiune, iar munca depusă pentru această disciplină s-a dovedit a fi chiar plăcută. Totodată, mi-am fixat și un țel: să reușesc să ajung la etapa națională, încât să fiu mulțumită de mine. Odată fixat acest obiectiv, a început și munca.
Prima dată mi-am organizat timpul, acesta împărțindu-se între școală și olimpiadă. În timpul săptămânii, învățam câte două ore pe zi pentru olimpiadă, iar în weekend-uri și în vacanțe între patru și opt ore. M-am documentat din multe surse, surse pe care le comparam, iar la final, în urma acestor proceduri, îmi selectam informațiile necesare pe care le dezvoltam în funcție de context.
De asemenea, și explicațiile doamnei profesoare, Ioniţă-Niculescu Mihaela, mi-au fost de mare ajutor. A fost o perioadă în care respiram doar istorie. Nu regret acest fapt, căci, din punctul meu de vedere, istoria reprezintă viața, istoria ne definește pe noi ca oameni, leagă trecutul de prezent și prezentul de viitor.
În urma acestei experiențe absolut minunate, mă simt mai încrezătoare în forțele proprii și mai pasionată de această disciplină. Îmi trăiesc visul”, a mai spus olimpica.