Orasul Rovinari a împlinit 36 de ani de la momentul când a apărut prima dată pe harta României ca formă de organizare. Identificarea acestui oraș a stat la baza descoperirii rezervelor de cărbune din zona Roșia Jiu și a punerii în funcțiune a Sucursalei Electrocentrale Rovinari, cunoscută în anii trecuți ca Termocentrala Rovinari. Prima atestare a localității este menționată în anul 1497.
Cu ocazia aniversării a 36 de ani, autoritățile din Rovinari au amintit cum a început totul. „Începând cu 9 decembrie 1981 a apărut pe harta ţării oraşul Rovinari, la temelia noului oraş au stat identificarea marilor rezerve de cărbune din perimetrul Roşia-Jiu şi punerea în funcţiune a termocentralei de la Rogojelu (Termocentrala Rovinari). Primele date despre teritoriul care corespund zonei oraşului Rovinari sunt încă din paleolitic, dar prima atestare a satului Rovinari este menţionată în anul 1497 în actele de întărire sau daniile făcute de Sigismund regele Ungariei sau Iancu de Hunedoara”, au anunțat reprezentanții Primăriei Rovinari.
Din informațiile oferite aflăm că Rovinari a avut întâi statutul de sat. „Denumirea satului provine de la cuvântul «rovină» care înseamnă mlaştină. Înfiinţat pe locul a 6 comune şi devenit oficial oraş la 9 decembrie 1981, Rovinari face parte din categoria oraşelor mici. Relativ nou, oraşul este rezultatul unei aşezări umane forţate prin natura activităţilor de exploatarea minieră a lignitului din bazinul carbonifer cu acelaşi nume”, se mai arată în datele oferite de Primăria Rovinari.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația orașului Rovinari se ridică la 11.816 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 12.509 locuitori.