Centrul Militar din municipiul Târgu-Jiu se află într-una dintre cele mai impunătoare case din oraș. Imobilul a fost construit între anii 1924-1925 și, grație cercetării temeinice a judecătorului Ion Duguleanu și a colaboratorilor săi, aflăm din volumul „Târgu-Jiu-Case. Oameni. Destine” (2016) că după evenimentele din 1989 urmașul foștilor proprietari a câștigat în instanță casa și terenul, iar mai târziu le-a vândut Consiliului Județean Gorj. Ce alte instituții au mai avut sediul în grandiosul imobil, aflați din articolul de mai jos.
Totul a început, scrie judecătorul Ion Duguleanu în volumul „Târgu-Jiu- Case. Oameni. Destine” (2016), în anul 1923, când familiile Roibănescu și Arjoceanu au cumpărat un teren pentru a construi o casă pe Bulevardul I. Brătianu, așa cum se numea atunci actuala strada Republicii.
După cinci ani, familia Roibănescu a vândut jumătatea sa de teren către familia avocatului Vasile Arjoceanu, iar acesta și soția sa, Cireșica, au demarat construcția imobilului în 1924. „Casa are 27 de încăperi cu o suprafață utilă de 293 metri pătrați, iar beciul de la subsol are 52 metri pătrați. (…) În 1930, Vasile Arjoceanu mai construiește un corp de clădire, tot din zidărie de cărămidă. (…)
Familia avocatului Vasile Arjoceanu a locuit aici, în cele două imobile (casa servea ca locuință, dar și pentru cabinetul de avocatură al lui Arjoceanu n.red.) până în anul 1945, când avocatul a decedat. Soția și fiul lor au rămas să locuiască aici până în 1950, când cele două imobile au fost naționalizate”, scrie în volumul mai sus amintit.
Sediu pentru alte instituții
După naționalizare, imobilul a fost preluat de Trustul Petrolului, care se înființase drept urmare a exploatării resurselor naturale din Țicleni și Bâlteni. Acest Trust a avut sediul în Casa avocatului Vasile Arjoceanu până în 1965.
În acel an, „aici și-a stabilit sediul Comisariatul militar raional Târgu-Jiu, iar după anul 1968, Comisariatul Militar Județean Gorj, notează autorii volumului atât de important pentru cunoașterea istoriei frumoaselor imobile din Târgu-Jiu și a persoanelor care le-au deținut. După Revoluția din 1989, urmașul foștilor proprietari, Radu Arjoceanu, a revendicat construcțiile și terenul. Abia în 1998, acesta a fost pus în posesie prin decizia magistraților. Astfel, în 1999 acesta a vândut imobilele și terenul Consiliului Județean Gorj.
„La 3 mai 1999, între proprietarul de acum, Radu Arjoceanu, și Consiliul Județean Gorj, pentru Comisariatul Militar Gorj a intervenit un act de vânzare-cumpărare în temeiul căruia CJ Gorj cumpăra de la proprietar toate imobilele. În 1968, Comisariatul Militar mai construise aici un pavilion pentru dormitoare, club și birouri, apoi un alt pavilion etc”, scriu autorii volumului „Târgu-Jiu-Case. Oameni. Destine”.
Cine a fost avocatul Vasile Arjoceanu
Tot datorită cercetărilor efectuate de autorii Ion Duguleanu, Titu Pânișoară, Ion Țârlea și Gabriel Boiangiu aflăm și cine a fost avocatul Arjoceanu. S-a născut în 1888 la Bălănești și a fost fiul lui Lazăr Arjoceanu, dascăl și om de cultură cunoscut. A făcut facultatea la București și s-a înscris în Partidul Național Țărănesc, iar în 1919 a fost ales ca deputat în primul Parlament al României reîntregite.
După a mai fost senator și deputat de câteva ori. „Activitatea care l-a făcut celebru în județ a fost cea de avocat. Cu un veritabil har oratoric, stil combativ, posesor al unei vaste culturi umaniste, juridice, a fost unul dintre cei mai apreciați maeștri ai breslei timp de 25 de ani”, potrivit informațiilor preluate din volumul mai sus amintit.
1 Comment