Râul Jiu, vechiul Rhabon, formează unul dintre cele mai spectaculoase canioane din România, cu ape repezi, cu praguri, cu albia strânsă între șosea și peretele vertical al muntelui. Drumul dintre Bumbești Jiu și Livezeni are o lungime de aproximativ 30 de kilometri și însoțește râul Jiu. Canionul format de vechiul Rhabon este unul dintre cele mai spectaculoase și sălbatice din țară, iar călătoria înseamnă o incursiune în inima naturii.
Drumul care se strecoară printre munți, alături de râul Jiu, are o istorie străveche, avându-și originile încă de pe vremea dacilor și romanilor. În anul 102 d. Chr., conducătorul Cohortei a IV-a Romană Cypria, Lucius Quintus, și-ar fi strecurat cavaleria pe o cărare, pentru a dorind să lovească din spate oastea lui Decebal. Construcția drumului a început în anul 1870, ca urmare a dezvoltări economice din Valea Jiului. După o perioadă, complexitatea lucrărilor şi costul mare al acestora au dus la oprirea lucrărilor.
Construcția drumului va dura 20 de ani
În anul 1879, comuna Petroşani a obținut un credit de la statul austro-ungar pentru finalizarea drumului început. Lucrările au fost finalizate în anul 1890, iar festivităţile de dare în folosinţă au avut loc în data de 4 septembrie 1894. Inaugurarea oficială va avea loc în septembrie 1894. Cu această ocazie, la punctul de graniţă, de la Polatişte, între Imperiul Austro-Ungar și Țara Românească, s-a montat o placă care marca evenimentul.
Pe marginea drumului care străbate Defileul Jiului se află monumentul generalului Ioan Dragalina. În Defileul Jiului s-au dus lupte importante în Primul Război Mondial, în care a căzut la datorie şi generalul Ioan Dragalina. Monumentul a fost ridicat chiar pe locul unde acesta acesta a fost rănit.