De Sfântul Ioan Botezătorul, celebrat pe 7 ianuarie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, va săvârşi Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Împăraţi” din Târgu Jiu.
De Bobotează, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei va săvârşi Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a Aghiasmei Mari la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Pe 7 ianuarie, ÎPS Irineu va veni la Târgu-Jiu și va sluji la Biserica „Sfinții Împărați”, alături de părintele protopop Ionel Câmpeanu și de un sobor de preoți.
La fel ca în fiecare an, de praznicul Sfântului Ioan Botezătorul, credincioşii îmbracă haina de sărbătoare pentru a lua parte la sfintele slujbe săvârşite cu acest prilej. Odată cu participarea la Sfânta Liturghie, cei mai mulţi dintre creştini aduc prinoase, care sunt sfinţite şi împărţite mai apoi la cei săraci pentru sufletul celor adormiţi.
Această frumoasă tradiţie liturgică se păstrează de mult timp la bisericile de mir din Oltenia. Biserica din Târgu Jiu, închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, este un veritabil monument de arhitectură. Lăcașul de cult a fost ridicat în perioada anilor 1864-1874, pe locul unei vechi biserici din lemn, fiind sfinţită în anul 1875 de către Episcopul Atanasie al Râmnicului Noul Severin.
Mănăstirea Cămărăşeasca, la ceas de praznic
Cea mai veche biserică închinată Sfântului Ioan Botezătorul din Arhiepiscopia Craiovei se găseşte însă la Cămărăşeasca, în judeţul Gorj. A fost ridicată în jurul anului 1780 de boierii gorjeni Cămărăşescu, pe malul drept al râului Gilort, la nord-est de oraşul Târgu Cărbuneşti.
Sfântul locaş a servit deseori, de-a lungul istoriei, drept cetate de apărare contra cotropitorilor şi ca loc de refugiu, atunci când regiunea era atacată de turci şi haiduci. Mănăstirea a fost desfiinţată de regimul comunist şi transformată în adăpost pentru vite şi apoi în sediu CAP.
Abia în anul 1994, cu încuviinţarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Nestor Vornicescu, Mitropolitul de atunci al Olteniei, a fost reînfiinţată Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezatorul~-Cămărăşeasca.