Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Gorjeanul Ion Mohora a fost un portretist foarte apreciat în anii `80 pe litoralul românesc. Cu toate că era deosebit de talentat, acesta a lucrat a șofer.

Ion Mohora s-a născut în anul 1918 în localitatea Hirișești, orașul Novaci. Tatăl său, Gheorghiță, a remarcat talentul pentru pictură al fiului său și, după terminarea cursului primar l-a trimis să își continue studiile la Liceul “Avram Iancu” din Orăștie.

După terminarea studiilor s-a reîntors pe meleagurile natale și s-a făcut remarcat în rândurile negustorilor gorjeni cărora le imortaliza chipurile. Talentul tânărului este observat de pictorii Băzăvan și Keber care îl sfătuiesc să se dedice artei.

A realizat portretele unor oameni de cultură și artiști deosebiți

Ion Mohora și-a satisfăcut stagiul Militar la Sibiu, unde a fost folosit de către comandanți pentru scrierea unor documente și chiar realizarea unor desene. A revenit la Novaci după ce a terminat armata, iar tatăl său a cumpărat în rate un autocamion Ford, o raritate în vremea respectivă, și s-a angajat la firma „Prager“.

A transportat cu autocamionul său o mare cantitate de nisip și alte materiale folosite pe șantierul liniei ferate spre Livezeni. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial,  autocamionul a fost rechiziționat, iar el a fost concentrat de mai multe ori. În anul 1959 i-a fost luat dreptul de a efectua transporturi și apoi și-a donat mașina fostei gospodării agricole Pandurul. S-a angajat apoi la IRTA, ca șofer, însă după câțiva ani abandonează această ocupație și destinul îl duce pe litoral. Și-a luat cu el instrumentele de desenat și, în scurt timp, a devenit foarte cunoscut.

A activat pe litoral timp de mai mulți ani, perioadă în care a realizat numeroase portrete, de la oameni simpli până la persoanele foarte cunoscute în perioada respectivă, cum ar fi: Ion Popescu Gopo, Dumitru Suchianu, Ecaterina Oproiu, Marin Sorescu, Constantin Codrescu, Mircea Albulescu, Aurel Baranga, Sică Alexandrescu.

Apreciere din partea autorităților din Constanța

„A reprezentat o adevărată revelație pentru participanții la Festivalul filmului de animație „Pelicanul de aur” Mamaia 1968, pentru membrii juriului ca și pentru formații sportive și culturale care mergeau vara în frumoasele stațiuni românești de la Marea Neagră pentru cei care au vizionat expozițiile.

Ca o recunoaștere a capacității sale unice pe plan portretistic, organele locale ale județului Constanța au ținut să comunice în scris aprecierea pentru truda artistică: «Luând în considerație bogata dumneavoastră activitate expozițională și consecvență cu care ați fost prezent pe litoral timp de 20 de ani, biroul permanentă a aprobat să activați ca pictor portretist»“, a prezentat dr. Constantin Lupescu în volumul „Biografii sentimentale“.

În anul 1983, în sala Muzeului Județean din Târgu Jiu, a fost organizată “expoziția Ion Mohora, desen, grafică, pictură”, care a cuprins circa 80 de lucrări.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.