Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

În cadrul acestui interviu o vom cunoaște pe Ioana Elena Stana, o tânără de 13 ani, din Municipiul Târgu Jiu, pasionată de vioară, pian, dar și de pictură. Vom afla ce părere are tânără despre costumul popular, cum i-a schimbat rolul primit într-un documentar pasiunea pentru muzică, precum și cine i-a cumpărat unul dintre instrumentele la care cântă. Totodată, vom afla cum tânăra poate să îmbine perfect copilăria cu pasiunea.

Reporter: Aș vrea la începutul interviului să ne spui câteva lucruri legate de tine, câți ani ai și unde ești elevă?

Ioana Elena Stana: Am 13 ani, sunt elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu”, din Târgu Jiu. Vă pot spune că sunt o persoană care gândesc mereu pozitiv, curajoasă și încerc să depășesc orice obstacol care îmi iese în cale.

Reporter: Cum ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică și pictură?

Ioana Elena Stana: Pasiunea pentru muzică am descoperit-o din întâmplare la vârsta de 5 ani, sub îndrumarea doamnei educatoare. Tot doamna educatoare m-a îndrumat și spre pictură, deoarece considera că scriu frumos, și de aici am pornit cu pictura, am evoluat și încă o practic, sub îndrumarea doamnei Georgiana Brandt.

Revenind la muzică vă pot spune că a venit spontan. Mama a observat că mai sunt și alte activități la Palatul Copiilor și a ales să mă înscrie la canto popular, unde de asemenea sunt și în prezent, sub îndrumarea doamnei Cristina Olteanu. Studiul viorii l-am început după doi ani de zile, când aveam șapte ani, după ce am văzut mai multe colege care studiau diferite instrumente. Părinții mei s-au documentat și au aflat de orele de vioară ale domnului Grigore Burlan, tot la Palatul Copiilor.

Reporter: Din câte știu, parcă studiezi și muzica clasică?

Ioana Elena Stana: Da, în prezent am ales să studiez și muzica clasică, la Școala Populară de Artă, sub coordonarea domnului profesor Narcis Iacob. Cu toate acestea folclorul popular va rămâne mereu prima mea opțiune, fiind probabil și ceva ereditar, ținând cont că bunicul meu a cântat la bas, unchiul meu la vioară, și împreună cu alte rude sau cunoștințe formând orchestra satului.

Reporter: Am o curiozitate personală, mulți din generația ta sunt pasionați de statul pe tabletă și telefon, pe când tu ai ales muzica și pictura care, bănuiesc, că-ți ocupă mare parte din timp…de ce, lăsând la o parte că este pasiunea ta?

Ioana Elena Stana: Da, o mare parte din timpul meu este ocupat de muzică, dar este pasiunea mea și mă face fericită. Am ales să fac asta în continuare, deoarece mi-a plăcut și îmi place, iar pictura mă relaxează, și toate acestea adunate se completează. Cât despre telefon și timpul petrecut în fața unui ecran și eu îl mai pierd, dar destul de puțin.

Acum stau mai mult pe rețelele de socializare, care au ajuns un mijloc de promovare important. Mai mult nu mă pricep, nu prea le am cu tehnologia, iar cu privire la jocuri nu mă interesează, nu mă joc.

Reporter: Am văzut că știi să cânți la pian, cât și la vioară. Cum de ai ales aceste instrumente, cine ți-a îndrumat pașii către aceste instrumente și cum se îmbină pianul cu vioara?

Ioana Elena Stana: Pianul îl studiez de puțin timp, cu doamna Ramona Niculete, sunt la început, dar chiar îmi place foarte mult, iar cu vioara se completează perfect.

Reporter: Dacă ar fi să alegi între pian și vioară ce ai alege și de ce?

Ioana Elena Stana: Nu aș putea alege, într-adevăr la vioară mă descurc mai bine, dar acum că am descoperit pianul nu aș putea renunța nici la acest instrument.

„Niciodată nu am gândit așa, din contră cred că am cea mai frumoasă copilărie…”
Reporter: Cât timp exersezi pe zi la cele două instrumente? La care dintre ele exersezi mai mult?

Ioana Elena Stana: Sunt zile aglomerate în care poate nu reușesc să studiez deloc, dar există și zile în care studiez mai mult, și practic recuperez, mai ales când avem repetiții ajungem să stăm și 4 – 5 ore la Palatul Copiilor. Pot spune că studiez mai mult la vioară, decât la pian, la pian sunt la început.

Reporter: Pasiunea ta pentru muzica te mai lasă să te bucuri de copilărie, cum reușești să le îmbini?

Ioana Elena Stana: Niciodată nu am gândit așa, din contră cred că am cea mai frumoasă copilărie. Uite de exemplu sunt fericită că am ajuns să văd Austria, Ungaria sau Germania, cu ajutorul cântecului, și totodată am vizitat multe locuri din România. Uneori devine obositor, dar toate se îmbină perfect cu copilăria și mereu am avut destul timp să mă joc, să petrec timp cu familia, iar dacă îți place ce faci nimic nu este greu.

Reporter: Am văzut că ai participat la mai multe festivaluri, atât locale, cât și naționale. Ne poți spune la ce festivaluri ai participat, la care ai avut cele mai mari emoții și cum ai trecut peste ele? Totodată, ne poți spune cea mai frumoasă amintire a ta legată de participarea la un festival?

Ioana Elena Stana: Da, am participat la diferite festivaluri, emoții am avut mereu, este normal, am trecut peste ele, tot timpul am gândit pozitiv. Fiecare festival la care am participat are câte o amintire, o trăire aparte, toate au fost scăldate cu lacrimi de fericire sau tristețe, iar dacă rezultatul nu era cel dorit mă ambiționa să mă pregătesc mult mai bine pentru următorul festival.

Printre festivalurile la care am participat vă pot spune de festivalul „Pe fir de baladă”, „Tinere talente”, „Rapsodia munților”, unde am luat locul I la soliști vocali, „Momârlani gazde bune”, unde am primit trofeul la categoria instrumentiști.

Reporter: În urma participării la aceste festivaluri ai luat și premii, dacă da ce premii ai luat și care este cel mai important pentru tine, m-a refer la acel premiu pentru care ai muncit cel mai mult și unde concurența a fost cea mai mare?

Ioana Elena Stana: Pentru toate am muncit mult, chiar foarte mult, dar cele care mi-au rămas în memorie au fost cele două trofee la instrumentiști, trofeul la categoria soliști vocali din cadrul Festivalului „Brăduțul de argint”, unde trofeul este chiar un brăduț de argint, și locul  II la Festivalul „Maria Apostol”, pe care mi l-am dorit foarte mult. Mereu am acceptat că există copii mult mai buni decât mine, și chiar i-am felicitat.

„Costumul popular reprezintă respectul pentru munca strămoșilor noștri…”
Reporter: Am văzut că ai fost naratorul din filmul documentar „Tudor Vladimirescu”. Cum ai ajuns sa fi naratorul din acest film și ce a însemnat pentru tine această experiență?

Ioana Elena Stana: Pentru mine această experiență a fost nemaipomenită, o experiență care m-a făcut să trăiesc emoții aparte. Am ajuns să joc acest rol, de narator, în urma selecției făcute de domnul Dorin Brozba. Acest rol mi-a deschis multe portițe spre folclor, și vă pot spune ca am cunoscut omeni minunați, și la fel am ajuns să vizitez și să admir lumea.

Reporter: Un aspect ce mi-a atras atenția este faptul că-ți place să porți costumul popular. De obicei tinerii preferă să umble cu blugii tăiați, pe când tu ai fost fericită că ai primit cadou o fotă. Cât de mult reprezintă pentru tine costumul popular și, de fapt, ce înseamnă costumul popular pentru tine?

Ioana Elena Stana: Costumul popular pentru mine reprezintă un port pe care nici o haină din zilele noastre nu ar putea să-l înlocuiască. Cu toate că si eu am diferite haine, încerc să port o îmbrăcăminte decentă. Revenind la costumul popular pot spune că reprezintă respectul pentru munca strămoșilor noștri, având în vedere că unele costume sunt adevărate opere de artă.

Am primit costume populare, pentru care, în cea mai mare parte, îi pot mulțumi doamnei director de la școala unde învăț, Livia Zamfir, un om minunat care m-a susținut de mică, m-a încurajat și mi-a oferit mule costume populare, chiar deosebite. Totodată, mama este cea care îmi recondiționează costumele deteriorate de timp, a făcut chiar o pasiune din asta și chiar îmi croiește noi costume, din diferite materiale.

Reporter: Cu toate ca ești tânără, la început de drum, am văzut ca ai participat și la anumite evenimente private, cum ar fi de exemplu unul organizat cu ocazia lansării volumului de poezii „Să ningă cu iubire”, volum lansat de doamna Luminița Săceleanu. Cum te simți când ești invitată la astfel de evenimente? Ce zice lumea după ce te ascultă?

Ioana Elena Stana: Pentru mine este minunat că am participat la diferite evenimente și le mulțumesc pe această cale tuturor care m-au invitat, este un semn că am evoluta și sunt foarte mândră de fiecare treaptă pe care reușesc să o urc.

Evident că părerile sunt împărțite, niciodată nu pot mulțumi pe toată lumea, dar eu sunt fericită dacă, la fiecare eveniment la care merg, măcar o persoană mă apreciază.

De cele mai multe ori, lumea mă apreciază, dar, cu toate laudele pe care le primesc, trebuie să rămân cu picioarele pe pământ, să apreciez fiecare cuvânt și să muncesc în fiecare zi pentru dezvoltarea pasiunii mele.

„Îmi iubesc părinții, foarte mult și împreună trecem peste orice obstacol care ne iese în cale…”
Reporter: Care sunt cei mai importanți oameni care te-au ajutat până în prezent. Am văzut că ai primit o vioară cadou de la domnul David, cum a fost posibil acest lucru?

Ioana Elena Stana: Fiecare om a avut o influență aparte asupra mea. Părinții care mi-au sprijinit fiecare pas, cât și profesorii îndrumători.  Referitor la vioara primită cadou, acest lucru a fost posibil doar prin simplu fapt că domnul consilier Ioan Lupulescu a fost prezent la lansarea filmului documentar, în care am fost narator.

Dumnealui a fost impresionat de evoluția mea și a trimis filmarea domnului David Viorel, de la Artego, care a rămas încântat de ce a văzut și s-a oferit să-mi cumpere vioara. Și în prezent ținem legătura, ajuntându-mă și la pictură. Acestor oameni nu am cuvinte să le mulțumesc.

Reporter: Știu că ai o relație specială cu mama ta, cât de mult contează acest lucru pentru tine și pentru ceea ce faci tu?

Ioana Elena Stana: Înseamnă nespus de mult. Părinții sunt cei mai importanți. Ei m-au încurajat mereu, au fost sponsorii mei, deoarece acest drum înseamnă un efort financiar enorm. Mama este totul, în brațele ei îmi găsesc mereu alinare, pe lângă suportul emoțional.

Ea mă ajută mereu pentru colecționarea, recondiționarea și păstrarea în stare bună a costumelor populare. Îi mulțumesc pentru tot. Îmi iubesc părinții, foarte mult și împreună trecem peste orice obstacol care ne iese în cale.

Reporter: Și uite că am ajuns și la finalul interviului. Aș vrea să te întreb ce planuri de viitor ai, atât legat de muzica, cât și de pictură?

Ioana Elena Stana: Nu sunt foarte hotărâtă în legătură cu asta, tot ce știu este că vreau să continui ceea ce fac, să muncesc pentru visele mele, să ascult sfaturi, să fiu un om bun și să mă bucur de fiecare clipă. Vreau să ajung un artist cunoscut, cu multe realizări, să fiu apreciată și să reușesc să-mi îmbin toate pasiunile.

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.