Intră pe scenă plin de încredere și mândru de minunatul costum pe care îl poartă! Vocea sa puternică impresionează, iar după ce îi afli povestea, rămâi uimit de dragostea pe care acest tânăr de 27 de ani o poartă costumului tradițional oltenesc! Gabriel Gorjanu Gîlea se declară îndrăgostit de satele și tradițiile județelor Gorj și Mehedinți și spune că orice interpret de muzică populară ar trebui să se întoarcă la vatra satului, să caute bătrânii care știu povești ancestrale și de la care oricine are ce învăța, cu atât mai mult un om care vrea să transmită emoție prin melodiile pe care le interpretează. „De mic mi-a plăcut să particip la horele satului care, cu mult timp în urmă, se țineau la străbunicul meu Savastache Costică la poartă, îmi plăcea să văd jucând oamenii de acolo, să văd cum se ia hora înainte, cu mâna pe sus, dar și să învăț aceste lucruri. Mi-a plăcut să ascult cântecele vechi ale Mariei Lătărețu, atât de mult iubită de gorjeni. Mă declar îndrăgostit pe vecie de județele Gorj și Mehedinți! Gorjul este un izvor nesecat de cântec, de inspirație, de frumos!”, spune inginerul Gabriel Gorjanu, interpret de muzică populară (premiat în cadrul multor festivaluri n.red.) și colecționar de costume tradiționale și obiecte care au aparținut strămoșilor.
Interpretul de muzică populară Gabriel Gorjanu a învățat să iubească lumea satului de la bunicii săi. Așa a prins și gustul muzicii populare și a început să afle cât mai multe informații despre costumele populare specifice zonelor în care ajungea. Gabriel Gorjanu Gîlea are 27 de ani și de 10 ani este interpret de muzică populară.
Frumusețea poveștii sale este dată de dragostea pe care Gabriel, un tânăr școlit în Capitala țării, o simte față de vatra satului! Interpretul a petrecut o parte din viață doar la București, iar de la șapte ani, părinții l-au adus, vara, în vacanță, la bunicii din Turburea, Gorj.
Gabriel este un om plin de veselie, ambiție, pasiune și inteligență. A fost mereu bursier la școală, cu medii foarte mari, căci, spune el, a prins întotdeauna din sala de curs, fiind pasionat de ceea ce avea de învățat. Cele mai dragi îi sunt amintirile din vacanțele de la Poiana-Turburea.
Mama tânărului este gorjeancă, iar tatăl său este originar din Buzău. Familia Gîlea s-a stabilit la București, de aceea muzicianul de astăzi a trăit cea mai mare parte a vieții la oraș. Vara mergea la bunici, la Poiana-Gorj sau la bunicii paterni:
„Povestea este lungă, dar, trebuie spus că mama a fost adoptată de unchiul său, iar eu am ajuns să am bunici și străbunici în Gorj, Buzău și Giurgiu! Dragi mi-s toți. Cea mai iubită este mama, este cel mai important om din viața mea, apoi tata (care cântă la muzicuță), bunica, sora mea, toate rudele mi-s dragi.
M-a marcat, în sensul extraordinar de bun, perioada petrecută la Gorj. Satul Poiana din Turburea este la interferența județelor Mehedinți, Gorj și Dolj. Au trecut 20 de ani de când vin vara în Gorj. Cât am fost elev, veneam în vacanța de vară, apoi, după ce am crescut, am venit mai des. (…) Pasiunea pentru muzică a venit mai târziu.
Aveam 12 ani și am văzut-o la televizor pe Angelica Stoican și apoi pe Niculina Stoican. Le consider modele pentru mine, alături de Maria Lătărețu. (…) În prima vacanță la Poiana am văzut prima nuntă la sat, cu hore întinse, tarafuri lăutărești, melodii minunate”, își amintește Gabriel Gorjanu.
Absolvent al unui liceu de prestigiu din București, Gabriel a absolvit Facultatea de Zootehnie și apoi un master în domeniu, iar în prezent este doctorand în Zootehnie, dar și student la Facultatea de Arte, specializarea Pedagogie Muzicală, din cadrul Universității „Spiru Haret”.
Povestea „Gorjanului”
Deoarece primul an de facultate l-a absolvit cu cele mai mari medii din universitate, Gabriel, care până atunci doar cochetase cu pasiunea sa, a decis că se va apuca mult mai serios de muzica populară. Așa că a început să ia cursuri de canto popular.
În al doilea an de facultate, Gabriel Gîlea își șlefuise talentul și a început să participe și la concursuri. La unul dintre concursurile de muzică populară, prezentatoarea i-a „pocit” numele de familie. Acela a fost momentul decisiv, după cum povestește însuși Gabriel:
„Ne tot presau să înregistrăm melodii și prima imprimare am avut-o la Stejarul după plai. Acolo, prezentatoarea mi-a pocit numele. Nu era prima dată. Pe mine mă cheamă Gîlea, iar ea mi-a zis Gilea! Unchiul meu drag Costel Stoica a venit cu ideea să îmi schimb numele de artist! S-a tot gândit și m-a întrebat dacă Gorjanu îmi place! Am zis că da și așa a rămas de atunci. Acum sunt Gabriel Gorjanu! (…) Cel mai drag mi-e unchiul meu Costel Stoica, el vine dintr-o familie de lăutari-Ceata lui Stângă de la Gorj.
Porecla venea de la faptul că violonistul tarafului cânta cu mâna stângă. De la unchiul Costel am aflat despre piese vechi, este un adevărat rapsod popular! De la tata care este din Buzău-și el vine dintr-o familie în care s-a cântat-străbunii mei au cântat la mai multe instrumente, am aflat alte lucruri importante despre tradiții”, a afirmat Gabriel Gorjanu.
Artistul se declară îndrăgostit de Gorj: de costumul popular gorjenesc, de cel schileresc, de muzica de aici, de tradiții și obiceiuri, de oamenii frumoși de la sate! De asemenea, în peregrinările sale, Gabriel Gorjanu a descoperit și Mehedințiul și minunățiile sale!
Culege piese de la bătrânii satelor din Gorj
Multe lucruri poți învăța de la bătrânii satului, spune artistul. De câțiva ani buni, Gabriel Gorjanu cutreieră satele Gorjului și ascultă cu multă luare aminte poveștilor bătrânilor. De la ei află și culege piese vechi și pline de mesaje înțelepte, dar primește și costume tradiționale populare.
„Cred că noi, tinerii, avem foarte multe de învățat de la bătrânii satelor. Contează să iei de bune sfaturile primite de la un bătrân. Am informatori (de la dânșii culeg piese) prin foarte multe sate din Gorj. De la acești minunați bătrâni am învățat piese importante, am cules piese valoroase, am găsit la dânșii costume, dar și sfaturi bune.
În timp, aș vrea să scot o carte despre costumul popular românesc și importanța sa, o carte în care să se regăsească și poveștile satului, cele pe care le-am aflat de la bătrânii satelor, de la bunicul meu. Bunicul îmi povestea despre jidovi sau uriașii lumii vechi. Folclorul nostru este minunat, eu cred că la sat s-a născut cultura. Gorjul este un izvor nesecat de cântec, de inspirație, de frumos! Oamenii satului creează, își spun în cântec ofurile, bucuriile.
Bătrânul și nu numai își cântă oful lui! (…) Gorjul nostru de munte este fascinant și ușor, ușor am început să strâng costume populare și obiecte vechi, tradiționale. Acum am peste 120 de costume populare în colecția mea și încă mai caut.
Pe scenă și la evenimentele la care particip am trei costume: cel schileresc, costumul de mire din 1905 și un costum bărbătesc de vară. (…) De mic mi-a plăcut să particip la horele satului care cu mult timp în urmă se țineau la străbunicul meu Savastache Costică la poartă, îmi plăcea să văd jucând oamenii de acolo, să văd cum se ia hora înainte, cu mâna pe sus, dar și să învăț aceste lucruri. Mi-a plăcut să ascult cântecele vechi ale Mariei Lătărețu, atât de mult iubită de gorjeni. Mă declar îndrăgostit pe vecie de județele Gorj și Mehedinți!”, a afirmat Gabriel.
Costumele populare mult iubite își vor găsi locul într-un muzeu
După ce va finaliza studiile doctorale, Gabriel Gorjanu vrea să acceseze fonduri europene pe care să le investească în Gorj, într-o pensiune agro-turistică și o microfermă, iar aici vrea să amenajeze o cameră specială pentru costumele sale populare.
„La București am aproape o sută de păsări, bibilici, rațe, gâște chineze, găini de mătase. Îmi plac foarte mult păsările! Când mergeam să caut costume populare prin satele Gorjului, ceream și ouă de gâscă, câțe, depinde ce mă interesa. Muzica și pasiunea pentru zootehnie și agricultură merg mână în mână! Pensiunea agro-turistică vreau să o fac într-o zonă din Gorj cu potențial turistic.
La sat m-am îndrăgostit de muzica populară și de animale, sunt născut la oraș, dar de 20 de ani vin la Gorj cu atâta drag. Aș împinge trenul ca să ajung mai repede la Gorj! (…) De la sat au pornit oamenii mari ai României. Când voi face această pensiune, vreau să le vadă lumea! Sunt extrem de valoroase și importante aceste minunate costume populare. Trebuie să punem preț pe autenticitate. (…)
Nu aș da pe nimic Gorjul și nu aș renunța niciodată la această zonă ocrotită de Dumnezeu! Pot să povestesc la nesfârsit despre Gilortul cu zăvoiul sau răcoros, despre cele trei conace din satul Poiana, despre pădurile și păsările cântătoare, despre lunca înverzită sau fosta Biserică de pe malul Gilortului, unde odinioară se afla satul, fiind mutat din cauza inundațiilor. (…)
Costumul popular, pentru român, era considerat o amuletă, după cum spunea doamna Ișfănoni, căci mama sau iubita coseau cu toată dragostea și se rugau în timp ce coseau la lumina opaițului și făceau lucruri minunate. Aș vrea să fac ceva în sensul ăsta. Căci este păcat să se piardă cusăturile, este păcat ca țăranca româncă să nu mai coase, să nu țeasă. Nu mai avem pânza groasă pe care se cosea, nu mai este țesută. Din păcate, prin peregrinările mele nu am prea găsit femei care să mai țeasă”, a declarat Gabriel Gorjanu.
Zeci de premii importante
De-a lungul carierei, Gabriel Gorjanu a participat la peste 60 de festivaluri și concursuri și a luat 27 de premii.
„Pentru toate premiile pe care le-am luat trebuie să mulțumesc mai multor specialiști în muzicologie, etnologie, etnografie și folclor, unor oameni de radio și televiziune: doamnei Elise Stan, realizator TVR, Gabriela Rusu Păsărin, Ileana Vieru, Dana Alexandrescu, Violeta Ianculescu-radio, Arabela Ionescu-radio, Daniela Roxana Gibescu de la Electrecord, Otilia Pop Miculi-etnomuzicolog, profesorului Doina Ișfănoni, etnolog, doamnei Ileana Constantinescu, Gheorghița Nicolae, Eugenia Florea-realizator Radio, lui Gelu Stan.
Trebuie să îi mulțumesc și prietenului meu Silviu Hoațiu Ilea, muzeograf. Trebuie să mulțumesc și doamnei profesor Ana Piuaru, cu domnia studiez de mulți ani canto”, a afirmat Gabriel Gorjanu.
Planuri de viitor
Gabriel Gorjanu Gîlea vrea să devină profesor universitar la Zootehnie și consideră că românii ar trebui să pună mai mult preț pe agricultură. Sfatul său pentru gorjenii agricultori este să facă asociații:
„Asociația este o formă pe care toți agricultorii ar trebui să o îmbrățișeze! Este o problemă de mentalitate la noi, la români. Oamenii cred că dacă se asociază, se întorc la CAP-ul comunist. Sunt așa de departe de adevăr! Prin asociere poți atrage mult mai ușor fonduri europene. Sunt foarte multe măsuri care pot fi accesate. (…)
Muzica face parte din planurile de viitor. Trebuie să caut un sponsor pentru a imprima un CD. Am câteva melodii frumoase. (…)
Închei prin a le ura toate cele bune cititorilor Cult-ura și prin a le aminti o vorbă înțeleaptă, motto-ul meu: Nu-i român cum e olteanul, nici oltean cum e gorjeanul!”, a spus, zâmbind, Gabriel Gorjanu Gîlea.
2 Comments