În urma unui proces de admitere extrem de competitiv și bazat pe un număr de criterii foarte selective, Ingrid Vârlan, elevă la Colegiul Militar din Breaza, a reușit să ocupe singurul loc alocat pentru România, în acest an, pentru Academia Militară „West Point”. Astăzi, Ingrid, în curând absolventă a Colegiului Național Militar „Dimitrie Cantemir”, după ce va susține bacalaureatul românesc, savurează bucuria pe care i-a adus-o munca de atâția ani, fără a uita să le fie recunoscătoare celor care i-au fost alături pe acest drum, cărora multora le poate părea imposibil. Ingrid este din Ploiești și a aflat despre colegiul militar absolut întâmplător.
Ingrid a reușit, prin această perfomanță, să-și îndeplinească unul dintre visurile sale, iar când a primit scrisoare prin care a fost anunțată că a fost admisă nu știa cum să se bucure:
„West Point, cea mai prestigioasă academie militara din US și una dintre cele mai recunoscute în lume, cu o tradiție ce depășește 200 de ani, a reprezentat pentru mine încă de la începuturile experienței mele de elev militar un vis frumos, parte a unui gând măreț ce începea să se contureze. Când am primit scrisoarea nu știam cum să mă bucur. Este un paradox să lupți atât pentru un obiectiv, să sacrifici totul pentru a-l obține, să ai mâinile sângerânde după antrenamente și creierul aburind după sute de teste de engleză și matematică, iar mai apoi, după un plâns, un râs și multe îmbrățișări să te gândești deja la următorul pas.”
„Este foarte important să mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat să îmi ating acest obiectiv.”
Totodată, Ingrid Vârlan este recunoscătoare tututor celor care au ajutat-o să-și îndeplinească acest vis:
„Este foarte important să mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat să îmi ating acest obiectiv, tuturor celor de la care am avut înțelegere pentru a mă pregăti necontenit și, bineînțeles, celor care zi de zi m-au încurajat să nu cedez și să stau focusată 100% până când trec linia de final. Sunt mulți, sunt apropiați și sinceri, sunt oameni cărora le voi fi mereu recunoscătoare.”
Ingrid Vârlan a luptat până la capăt pentru a-și atinge obiectivul stabilit.
Ambițioasă, perfecționistă și determinată a luptat până la final pentru a demonstra că atunci când știi ce vrei și depui toate eforturile pentru îndeplinirea obiectivului stabilit, totul este posibil. Fiecare probă a presupus un moment de așteptare al rezultatului, o scurtă bucurie și, mai apoi, un timp extrem de scurt de remontare înaintea unei noi probe.
„La sfârșitul anului 2021 am primit cu mare onoare rezultatul testelor primei etape în care am fost nominalizată/desemnată oficial candidat unic al României pentru USMA. Satisfacție mare, motiv de fericire și multe emoții, dar totuși am fost avizată că sunt la jumătatea drumului și că urmează etapa a 2-a în proces, timp în care va trebui să relaționez direct cu academia și că voi avea de susținut noi evaluări, respectiv testele TOEFL și SAT. Experiența bac-ului american a fost unică și, după extrem de multe teste de engleză și matematică aplicată și parcurgerea unui „ceaslov” de 1500 de pagini, mă bucur de final.
Rezultatele obținute la test, respectiv clasarea în primii 9% din totalul celor care au dat testul în acest an mă bucură, în plus, clasarea în 1% procent la partea de matematică mă onorează pe mine și pe toți cei care mi-au fost dascăli în acești 12 ani de școală”.
O premieră în istoria Colegiului Militar din Breaza
Odată cu această extraordinară performanță, Ingrid realizează și o premieră în istoria colegiului Național din Breaza, fiind prima fată care înregistrează acest succes de pe băncile colegiului. Ingrid provine dintr-o familie de intelectuali și a aflat despre colegiul militar absolut întâmplător, privind autocarul cu elevii școlii trecând prin Ploiești, orașul ei natal.
„Mă apropii de finalul anilor de liceu, mai am o lună și apoi, după Ultimul clopoțel, nu voi mai putea decât să îmi amintesc cu multă emoție de Cantemir, de șoimi și de spiritul care domnește peste Breaza. Speranțele mele de boboc s-au împletit într-un gând, care a început să prindă aripi și, treptat, a devenit un deziderat determinant al trecerii mele prin colegiu. Experiența de plutonier avută în postura de Înlocuitor Comandant de Companie I a fost covârșitoare și mă mândresc pentru tot ce am reușit cu elevii de clasa a IX-a, ei m-au făcut să înțeleg profund și pentru prima dată noțiunea folosită atât de des și obsesiv de profesorii noștrii, ai mei. Au fost ai mei și vor rămâne ai mei pentru mult timp de acum înainte, chiar dacă pașii în viitor mă vor duce la mii de kilometri de cuibul de șoimi.”
„În viața noastră există întâlniri și întâlniri. Unele ne marchează mai mult decât altele, ne schimbă, și ne fac să vedem viața cu alți ochi.”
Unul dintre profesorii care i-au îndrumat pașii lui Ingrid Vârlan spune că întâlnirea cu tânără a fost un câștig, pentru că a avut șansa să întâlnească un om deosebit, plin de ambiție și determinare:
„În mod obișnuit, când vorbim de relația profesor-elev, cel mai adesea spunem că dascălul este cel care își pune amprenta asupra discipolilor săi, că el îi modelează, le dă aripi, îi ajută la primul lor zbor din «cuib». În cazul meu, lucrurile stau de ceva vreme încoace cu totul altfel, lăsându-mă modelată, la rândul meu, căci, din întâlnirea mea cu Andreea Ingrid Vârlan cea care a avut de câștigat am fost eu – pentru că am avut șansa să cunosc un OM deosebit. Și când spun aceasta, aproape că nu știu cu ce să încep…Sunt atât de multe calitățile ei și atât de evidente, atât de puternic interiorizate și nu mimate, încât pare că sunt de neatins de mulți dintre semenii noștri. În spatele unor ochi pătrunzători am descoperit o inimă cât un munte.”, a precizat Steliana Mihaela Lambru.