Festivalul Internațional de Arte Vizuale GORJFEST, ediția a XXVII-a, și-a deschis porțile luni, la sediul Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj, printr-o expoziție a unor elevi din Bulgaria care lucrează și prelucrează lemnul în cadrul unui Liceu de Artă! Anul acesta, la GorjFest vor participa peste 30 de creatori, respectiv 14 sculptori, 8 pictori, 6 fotografi, 2 creatori de film și 2 cioplitori.
La fel ca în fiecare an, Festivalul se va desfăşura itinerant în mai multe localități. Artiștii vor crea în localităţile Târgu-Jiu, Peştişani, Crasna, Săcelu, Baia de Fier, Novaci, Horezu, Motru, Rovinari, Negomir, în perioada 19-29 septembrie. GorjFest face parte din programul ,,2016 – Anul Brâncuşi în Gorj”, iar ceremonia de deschidere a avut loc luni, la sediul CJCPCT Gorj.
Aici a avut loc și vernisajul expoziției de artă a lemnului organizată de Liceul de Artă a Lemnului din Triavna, Bulgaria. Cei prezenți au apreciat lucrările elevilor din Bulgaria.
„În cele 27 de ediții au participat la acest festival artiști plastici, fotografi din peste 40 de țări. Regret încă o dată că din 2009, când am implorat în toate părțile un spațiu pentru un muzeu de artă modernă a Gorjului care să primească creațiile artiștilor de la Gorjfest, nu s-a împlinit. Ne bucură prezența unor creatori din Ucraina, Italia, Republica Moldova, Bulgaria, România”, a declarat Ion Cepoi, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
Elevii Liceului din Triavna, creatori de artă de mare valoare
Triavna este un orășel din Bulgaria, unde, spun cei care l-au vizitat, timpul pare să se fi oprit acum câteva sute de ani. În ciuda faptului că este o localitate nu la fel de căuată ca stațiunile din Bulgaria, la Triavna există un liceu ai cărui elevi realizează minunate obiecte de artă, apreciate și de cei mai aprigi critici. Liceul de Artă a Lemnului din localitatea Triavna are elevi talentați care creează de la obiecte bisericești sculptate în lemn, la obiecte de mobilier și până la obiecte de decor.
În prima zi a GorjFest, la sediul CJCPCT Gorj, a avut loc o expoziție cu minunate obiecte create de bulgari. De la obiecte bisericești, icoane pe lemn, obiecte de mobilier modernist și până la obiecte de decor.
„Este o bucurie pentru noi că am fost invitați aici, grație domnului Doru Dădălău. Avem posibilitatea să expunem aici o mică parte din operele realizate de elevii noștri. Este singura unitate școlară din Balcani care face legătura între tradiția prelucrării lemnului și modernitate, căci obiectele create de elevi sunt moderne, contemporane. Tradiția este foarte importantă! Este important ca și aici, spiritul ce vine de la Brâncuși să dăinuiască în continuare. Am adus câteva imagini cu ceea ce realizează elevii noștri, obiecte apreciate, făcute de elevi cu vârste de la 14 până la 19 ani, care se exprimă prin artă! Ei cunosc foarte bine arta lemnului, obiecte de interior sau de mobilier, artă bisericească, toate sunt realizate de elevii de la cele specializări ale liceului nostru”, a spus directorul Liceului de Artă din Triavna.
„Am fost la dumnealor la Triavna și am mers la liceu. Acolo avem de a face cu profesioniști, oameni care știu să își facă treaba și au răspunderea lucrului bine făcut. Un profesor maistru lucrează cu doi sau trei elevi, cărora le transmite cunoștințele sale! M-a surprins cumințenia copiilor de acolo, atenția pe care o acordau lucrărilor pe care le făceau. M-am bucurat că am cunoscut în sfârșit profesioniști în cadrul actului educațional și de cultură!”, a spus artistul Doru Dădălău.
Unde ajung operele
Reprezentanții Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Gorj au luat legătura cu primarii de la Motru, Rovinari și Negomir și le vor dona câteva opere de artă. La Motru vor fi amplasate opt sculpturi, șase la Rovinari și două la Negomir. Organizatorii spun că vor fi create noi spaţii culturale prin expunerea unor creaţii sculpturale în localități din Gorj.
„Anul acesta, continuăm buna tradiție și vom duce sculpturi din cadrul GORJFEST la Rovinari, Motru și Negomir. Am luat legătura cu primarii și sunt de acord, dânșii vor amenaja spațiile în care vom amplasa operele. Au fost bucuroși. Este prima colaborare cu domnul primar de la Motru unde vom avea o expoziție și le vom dona câteva lucrări de artă pe care le-au primit foarte bucuroși”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.
„Mulțumesc! Este prima colaborare a Primăriei Motru cu CJCPCT Gorj și sperăm să mărim patrimoniul cultural al municipiului cu operele pe care ni le veți dona. Vrem să finalizăm Muzeul din Motru, care pe lângă minerit, să mai aibă și alte ramuri! Atât au, cât și locuitorii orașului, vă mulțumim!”, a spus Gigel Jianu, edilul municipiului Motru.