Puțină lume știe faptul că în județul Gorj sunt aproximativ 2000 de peșteri, iar unele dintre ele sunt declarate monumente ale naturii, protejate prin lege. Printre cele mai cunoscute sunt: Peșterea Cloșani, Peștera Polovragi, Peștera Muierilor, Peștera Ciorii, dar și Peștera de la Tismana.
În același timp, foarte puțină lume știe că una dintre cele mai interesante peșteri din România se găsește tot în județul nostru, fiind vorba despre Peștera Cloșani.
Această se găsește în versantul drept al Motrului Mare, în masivul Cornetul Satului, fiind o peșteră formată din două galerii cu o lungime de 1.100 m. Cele două galerii care formează această peșteră se numesc Galeria cu Apă și Matei Ghica, fiind o peșteră caldă și lipsită de curenți de aer.
În interiorul acestei peșteri a fost instalată o aparatură specifică cu ajutorul căreia se înregistrează mareele terestre și nu este deschisă publicului.
Peștera Cioarei de la Broșteni
O altă peșteră importantă este și Peștera Cioarei de la Broșteni. În interiorul acestei peșteri s-a găsit cea mai veche așezare umană din Europa, iar aici au trăit Omul de Neanderthal și, mai târziu, Homo Sapiens, omul de astăzi. Unul dintre cei mai cunoscuți arheologi din România a făcut săpături aici timp de 20 de ani, fiind vorba despre Marin Cârciumaru.
Cei care merg la Mânăstirea Tismana pot vizita și Peștera Tezaurului, aflată exact lângă mânăstire. În această peșteră a fost ascuns aurul Băncii Naționale a României, spre finalul celui de-al doilea război mondial. În prezent în interiorul acestei peșteri există un muzeu, unic în țara noastră.
Peștera Muierilor
Un monument al naturii poate să fie vizitat de turiști la Baia de Fier, fiind vorba despre Peștera Muierilor, una dintre cele mai cunoscute peșteri din județul Gorj, dar și din România.Î
În această peşteră s-au găsit urme ale unei aşezări paleolitice. „Dăltuirea picăturii de apă în subteran ne-a lăsat inedite frumuseţi, care constituie un deosebit patrimoniu turistic ce trebuie pus în valoare şi ocrotit, pentru o bună dezvoltare economică durabilă în Gorj”, spune profesorul Petru Rădulea în cartea sa „Geografia Gorjului”. Legenda spune că în această peşteră şi-au găsit adăpost femeile şi copiii în timpul conflictelor.
În același timp, această peșteră este prima peșteră electrificată din România.
Peștera lui Zamolxe
Nu departe de Peștera Muierilor, în localitatea Polovragi se află Peștera lui Zamolxe. Aceasta se află situată pe Cheile Oltețului, care se întinde pe o distanță de 1,5 km.
Bătrânii din zona comunei Polovragi spun că în trecutul îndepărtat, Peştera Polovragi a fost adăpost şi refugiu pentru haiduci. De asemenea, oamenii spun că pandurii lui Tudor Vladimirescu au depozitat în această peşteră mai multe arme aduse de la Sibiu. Potrivit unei legende, zeul geto-dac Zalmoxe ar fi avut sălăşul în Peştera Polovragi.
Deasupra peşterii, arheologii au descoperit urmele unei cetăţi dacice, care comunică printr-un culoar cu peştera. În peşteră vieţuieşte o colonie de lilieci care s-a dezvoltat în ultima perioadă ca urmare a măsurilor luate, cum ar fi închiderea peşterii pe perioada de iarnă, atunci când liliecii hibernează, sau introducerea iluminatului rece.