Profesorul Elena Udriște, fost director al Muzeului Gorjului în perioada comunistă, a scris mai multe cărți, fiind preocupată și de cercetare: „Târgu-Jiu, ghid istoric-turistic” (1964) și „Crestături în lemn din Gorj” (1972). În primul volum, Elena Udriște a publicat și numeroase fotografii care astăzi pot fi considerate documente legate de aceea perioadă. Imagini din municipiul Târgu-Jiu din anii 1960-1964: străzi, fabrici, monumente istorice și de interes turistic.
În perioada în care Elena Udriște a fost la conducerea Muzeului Gorjului au fost amenajate mai multe case memoriale care dăinuie și astăzi: Casa Memorială Constantin Brâncuși, Ecaterina Teodoroiu, Ion Popescu Voitești. În anul 1978 a fost înființațtă și revista Litua. A condus Muzeul vreme de 30 de ani, numele său devenind renume în activitatea muzeistică din România. În volumul „Târgu-Jiu, ghid istoric-turistic”, Elena Udriște scrie despre istoria municipiului, așezarea geografică, obiective turistice importante. În multe capitole apar și fotografii. „În 1959 s-au pus bazele unui mare Complex pentru industrializarea lemnului în Târgu-Jiu. (…) cuprindea cinci fabrici”.
În aceeași perioadă s-a construit și un cartier muncitoresc, dar și fabrica de ciment de la Bârsești. Au mai fost înființate Fabricile de produse refractare Unirea, Fabrica de confecții și cea de Țigarete. Fabrica de pâine a contribuit și ea la dezvoltarea industriei.
În capitolul „Obiective turistice”, Elena Udriște îi îndeamnă pe turiști să viziteze municipiul Târgu-Jiu, înșiruind monumentele importante. Amintind de operele lui Brâncuși, Udriște le numește: Masa Dacică, Poarta Sărutului, Coloana recunoștinței fără sfârșit.