O imagine inedită cu imobilul Casei de Cultură a Sindicatelor Târgu Jiu a fost publicată pe Facebook de către gorjeanul Ion Țîrlea. Fotografia înfățișează clădirea în 1976, anul în care statuia sculptorului Constantin Brâncuși a fost amplasată în fața construcției din centrul orașului.
Casa de Cultură reprezenta un loc unde se organizau cele mai multe activități la care participau gorjenii. „Casa de Cultură a Sindicatelor înainte de 1976, anul în care statuia lui Constantin Brâncusi, realizată de Ion Irimescu, avea să fie amplasată în faţa instituţiei. Pe strada Ecaterina Teodoroiu, ce se numea 1 Mai în acea perioadă, se pot observa în partea dreaptă, casele care nu fuseseră demolate. Casa de Cultură, asa cum era numită de toată lumea, era una dintre clădirile de suflet ale târgujienilor. Pe lângă multe activitaţi de creaţie, aici se organiza discoteca şi se afla şi un băruleţ mai retras, liniştit unde se putea «pune ţara la cale» lânga o cafea sau o bere având pe fundal, în surdină , melodiile lui Phoenix”, consemnează Ion Țîrlea, administratorul paginii „Târgu Jiu Odinioară”.
Ion Țîrlea a împărtășit și unul dintre momentele la care a participat atunci când era doar un copil, bucurându-se de spectacolele care se desfășurau pe scena Casei de Cultură Târgu Jiu. „Pe scena edificiului, aveau sa descreţească frunţile încrâncenate de anii cenuşii ai comunismului, multe din marile nume ale scenei românești, fie că era vorba de lumea teatrului şi a filmului, fie că era vorba de lumea muzicii. Aici, în clasele primare, am fost trimis de la şcoală la spectacol de operetă. Din păcate, nu am reuşit să mă îndrăgostesc de acest gen muzical, dar am resimțit atunci, acolo , o atmosfera caldă şi degajată. Scena, decorurile, prestaţia protagoniştilor au creat o senzaţie inedită pentru noi , novici şi străini de astfel de gen de spectacol. M-aş bucura ca această clădire să redevină ceea ce a fost odinioară, un lăcaş de cultură pentru gorjeni”, a mai scris Ion Țîrlea.
2 Comments