Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Amintirea vechilor cinematografe din perioada comunismului nu poate fi ștersă din sufletul românilor. Ele reprezentau o bună ocazie de relaxare și evadare din cotidian, astfel că toți cei care s-au bucurat de peliculele din acele vremuri își aduc aminte cu nostalgie. Acum mai bine de trei decenii și gorjenii se bucurau de filmele care rulau în Cinematograful Victoria.

Unul dintre aceștia este chiar gorjeanul Ion Țîrlea, un păstrator al tradițiilor și istoriei Gorjului. Acesta a publicat o fotografie  din anii `80 cu Cinematograful Victoria, actualul „Sergiu Nicolaescu”. „Cinematograful Victoria, astăzi «Sergiu Nicolaescu» – anii `80. Un cinematograf a cărui amintire sunt sigur că mai stăruie cu încântare, printre amintirile multora dintre domniile voastre. Sala care mirosea mai tot timpul a motorină, şuierăturile ce se iscau în timpul întreruperii accidentale a filmului, din momentul în care rola de celuloid se rupea și până când operatorul reuşea să repornească proiecţia, cozile infernale de la casa de bilete atunci când rulau filme cu priza la public (o buna parte indiene), bişniţa cu bilete de cinematograf şi «comerţul» cu gumă de mestecat, ţigari şi seminţe ce se practica în faţa cinematografului, sunt doar o parte din amintirile legate de acest loc”, a menționat Ion Tîrlea, administratorul paginii  „Târgu Jiu Odinioară”. 

În vremurile în care la televizor nu se putea vedea mai nimic pe placul tinerilor, cinematograful rămânea o variantă demnă de luat în seamă pentru a petrece câteva ore plăcute în oraș. „Nu, nu sunt amintiri cenuşii, deşi comunismul a reprezentat o pată cenuşie, sunt amintiri ale tinereţii multora dintre noi, de care ne aducem aminte cu nostalgie. Pe lângă aceste neajunsuri, cinematograful reprezenta una din puţinele bucurii ale acelor vremuri şi momentele petrecute în sala de cinematograf, într-o perioadă când nu oricine işi permitea un televizor color, la care oricum nu se putea vedea mare lucru în afara osanalelor închinate «conducatorului iubit», erau momente de reală încântare. În dreapta imaginii se poate observa WC-ul public subteran, cu intrări separate şi magazinul de geamuri, rame şi oglinzi ce se afla în spatele lui. Sursa fotografiei este domnul Cămui Iulian. Aștept din partea domniilor voastre (de prin cutiile cu amintiri ale bunicilor) și alte fotografii de prin Târgu-Jiul și Gorjul de odinioară ! Mulţumesc tuturor celor ce au contribuit cu imagini la această pagină sau au de gând să o facă”, a mai scris Ion Țîrlea pe pagina sa de Facebook. 

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.