La a doua ediție a festivalului „RomânIA autentică”, din data de 24 iunie, care va avea loc atât la Târgu-Jiu, cât și la Hobița, veți putea admira 30 de ii care au o vechime cuprinsă între 80 și 110 ani! Aceste veritabile obiecte de patrimoniu vor fi aduse la Hobița de către Maria Borcan, responsabilă de Muzeul Etnografic din comuna Albeni. „(…) Femeile lucrau noaptea, pe furiș, ca să nu vadă celelalte modelul. Se punea accent pe tehnică, imaginație, aveau un ochi foarte bine format. Ia românească este o operă de artă și ar trebui recunoscută ca atare! Așa cum operele lui Constantin Brâncuși au fost declarate opere de artă, mi-aș dori ca și ia noastră românească să fie declarată operă de artă”, a afirmat Maria Borcan. Pe lângă aceste minunății, organizatorii vă promit multe alte surprize.
Zeci de meșteri populari le vor arăta participanților la festivalul „RomânIA autentică”-2017- cum își confecționează vasele din lut, obiectele din lemn sculptat, iconele pe sticlă și lemn, țesăturile. Aceștia vor fi prezenți atât în curtea Casei Memoriale „Constantin Brâncuși” din Hobița, cât și în Poaina unde vor avea loc spectacolele folclorice. Așadar, de Sânziene, pe 24 iunie, Consiliul Județean Gorj împreună cu Primăria Peștișani și Primăria Municipiului Târgu Jiu, Asociația Națională a Antreprenorilor și Asociația „Flori de Ie” vă invită să participați la cea de-a doua ediție a Festivalului „RomânIA Autentică”. „Va fi o ediție mult mai complexă, nu este un simplu festival, ci o manifestare care pune în valoare tot ce are România mai frumos! Am ajuns la Gorj, anul trecut, datorită unor oameni care au crezut într-un vis și s-au mobilizat pentru a-l transforma în realitate! Avem o sărbătoare autentică românească aici, acasă la Brâncuși! Va deveni un eveniment cu tradiție și cred că peste cinci ani vom discuta despre RomânIA autentică în foarte multe județe. (…) Promovez Gorjul peste tot, căci aveți aici oameni și locuri care trebuie prețuite”, a spus Cristina Chiriac, președinta Asociației „Flori de Ie” și a ANT.
Maria Borcan și iile sale vechi de un secol
Unul dintre momentele de excepție ale acestei ediții va fi expoziția Mariei Borcan, responsabilul Muzeului Etnografic Albeni, care va aduce la Hobița, cu dragoste, 30 de ii care au o vechime cuprinsă între 80 și 110 ani! Maria Borcan este persoana care, în 2008, a înființat Muzeul de la Albeni. Aici pot fi admirate sute de obiecte vechi, tradiționale, cu mare însemnătate, dar mai ales zeci de costume populare specifice Văii Gilortului. „Voi aduce la Hobița 30 de ii foarte vechi, au între 80 și 110 ani și sunt doar din zona Albeniului, de pe Valea Gilortului. Colecționez ii și costume populare, dar și obiecte vechi din 2006. Atunci, după cum știți, la Albeni, la Prunești, au fost alunecări de teren și bieții oameni nu au putut să își ia cu ei, când au fost evacuați, multe lucruri. Am găsit pe marginea drumurilor, aruncate ii și costume populare. Le-am adunat, le-am recondiționat și am început să umblu la oamenii din sat și am luat tot ce am găsit. În 2008 am deschis Muzeul Etnografic din comuna Albeni. Avem lucruri vechi, adevărate opere de artă, munca strămoșilor noștri, pe care o respect și o iubesc nespus! Sunt ii autentice cele pe care le aduc la Hobița, sunt cele mai reprezentative din colecția muzeală, prin tehnica de lucru, nuanțele folosite, pânza din care sunt făcute!”, a spus Maria Borcan de la Albeni.
Din colecția muzeală de la Albeni fac parte obiecte vechi de peste un secol, din ceramică, lut, lemn, costume populare și multe ii. În acești ani, Maria Borcan a strâns și recondiționat, acolo unde a fost cazul, peste 100 de ii de pe Valea Gilortului-Depresiunea Câmpu Mare. „Pe vremea când au fost lucrate aceste ii, țărăncile nu foloseau chimicale, gospodarii nu dădeau concentrate oilor, și asta se vede în calitatea pânzei folosite, în culoarea firelor. Este o lume minunată lumea satului tradițional, aș putea să vă povestesc ore în șir. Femeile lucrau noaptea, pe furiș, ca să nu vadă celelalte modelul. Se punea accent pe tehnică, imaginație, aveau un ochi foarte bine format. Ia românească este o operă de artă și ar trebui recunoscută ca atare! Așa cum operele lui Constantin Brâncuși au fost declarate opere de artă, mi-aș dori ca și ia noastră românească să fie declarată operă de artă”, a mai afirmat Maria Borcan.
Meșteri populari din tot județul
Potrivit Oanei Paloș, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Gorj și coordonatorul evenimentului de la noi din județ, la Hobița vor participa la festival meșteri populari precum Dumitru Coneru, Gheorghe Ciuncanu, Oana Pârvan, Maria Dinoiu, Nicolae Rotaru, Maria Tantan, Filomela Tiștere, Claudia Drăghescu, Mihaela Văcariu, Alina Coconu, Daciana Ungureanu, Adriana Vasile, Ion Retezeanu și alții. Astfel, cei care vor veni la Hobița de Sânziene vor putea admira și chiar cumpăra obiecte create de meșterii enumerați: covoare țeșute, ii autentice, obiecte din lemn, icoane pe lemn, covoare oltenești, costume schilerești. „Școala Populară de Artă Târgu-Jiu participă la Festivalul RomânIA autentică cu 12 meșteri populari care țes, cos, sculptează lemnul, pictează icoane pe lemn, realizează obiecte de ceramică, covoare și ii și așa mai departe. Vom avea și cele două ansambluri la festival, Maria Lătărețu și Tisa. Pe scenă va urca și Ansamblul Roua de la Cloșani, dar și alte 24 de formații din județ, de la secțiile externe”, a spus Alexandru Bratu, directorul SPA Târgu-Jiu.
Reamintim că la Târgu Jiu, în Parcul Coloanei Fără Sfârșit, la ora 10:00, obiceiurile de Sânziene vor deschide marea sărbătoare a costumului popular gorjenesc. În aceeași zi, sărbătoarea va continua cu o serbare câmpenească la Hobița, satul natal al lui Constantin Brâncuși. În ziua de Sânziene, Hobița vă așteptă cu expoziții și demonstrații ale meșteșugarilor populari, mâncare tradițională și multă voie bună. Programul artistic va debuta la ora 12:00, iar pe scena festivalului vor evolua ansambluri din toate zonele județului. Seara se va încheia cu recitalurile unor mari artiști.