Cea de a cincea copie a Icoanei Maicii Domnului Grabnic-Ascultătoare, de la Muntele Athos, este singura din România. Icoana care a fost adusă la Mănăstirea Lainici în 2006 este făcătoare de minuni, potrivit starețului Ioachim, care spune că foarte mulți credincioși bolnavi au găsit alinare și vindecare după ce s-au rugat la această reprezentare a Maicii Domnului.
La data de 23 iulie 2006, la Mănăstirea Lainici a fost adusă o icoană făcătoare de minuni, cea de a cincea copie existentă în lume a Icoanei Maicii Domnului Grabnic-Ascultătoare, de la Muntele Athos. Evenimentul va rămâne în istoria lăcașului de cult din Defileul Jiului, mai ales că în aceea zi curtea mănăstirii devenise cu adevărat neîncăpătoare. În lume există doar cinci copii ale acestei icoane: două în Grecia, una în Georgia, una în Bulgaria și cea din Gorj, de la Mănăstirea Lainici. „Această icoană este o floare din grădina Maicii Domnului, Sfântul Munte Athos, și adusă și transplantată aici, la Lainici, pentru a înfrumuseța acest colț de lume! Icoana se sărbătorește în fiecare an pe 1 octombrie, când se face pomenirea Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului”, a spus starețul Ioachim Pârvulescu de la Mănăstirea Lainici. Această icoană a fost executată special pentru Mănăstirea Lainici printr-o mare taină.
Istoricul icoanei făcătoare de minuni
În 1664, un călugăr de la Mănăstirea Dohiariu de la Muntele Arthos obișnuia să țină mereu o făclie care scotea mult fum și care afuma icoanele. La intrarea în sala de mese, era icoana Maicii Domnului, iar odată, călugărul a auzit o voce: „Monahule, nu mai afuma icoana mea!”. Deoarece nu a ascultat vocea, care se spune că era a Fecioarei Maria, călugărul a orbit. Dându-și seama de ce făcuse, monahul s-a căit și s-a rugat la Maica Domnului pentru iertare. În cele in urmă, Maica Domnului l-a iertat și monahul a auzit următoarele: „Monahule, rugăciunile tale au fost primite. Spune-le părinților și fraților (…) că sunt aici, (…), să vină către mine în orice nevoie și-i voi asculta pe ei și pe orice creștin ortodox ce va veni către mine cu evlavie, căci eu sunt Maica Domnului Grabnic-Ascultăttoare”. Icoana a fost încadrată și s-a zidit un paraclis în cinstea sa. De atunci și până în prezent, au fost realizate cele cinci copii.
De-a lungul secolelor, această icoană ar fi făcut numeroase minuni. „Trebuie să privim rugăciunea ca pe o legătură personală firească pe care o avem cu Maica Domnului, cu Mântuitorul sau cu Sfinții. Și să o facem din toată inima, cu toată dragostea. Rugăciunea, la urma urmei, este os tare de fapt”, a mai spus părintele Ioachim, starețul Mănăstirii Lainici.
Icoană a prezentului!
În înțelepciunea sa, starețul Ioachim, de la Mănăstirea Lainici, spune că această icoană făcătoare de minuni este a prezentului, căci, aceia carea se roagă cu stăruință și sinceritate înaintea ei, sunt ascultați repede. „Omul contemporan trăiește în viteză. Dorește rezolvarea problemelor sale cât mai repede. Această icoană, așa cum spune legenda de la Muntele Athos, ascultă și îndeplinește rapid orice rugăminte. Condiția este să ne smerim, să avem dragoste și răbdare. Să ne rugăm cu adevărat! De-a lungul anilor, au fost credincioși care au venit ca să îmi spună că, după ce s-au rugat la Maica Domnului Grabnic-Ascultătoare, s-au însănătoșit, li s-au rezolvat problemele. și oamenii tot vin și se roagă și aduc crini pentru Maica Domnului. Mereu sunt flori la icoană, toate aduse de pelerini”, a spus starețul Ioachim Pârvulescu.
Momentul aducerii Icoanei la Lainici
În 2006, când Icoana a fost adusă la Lainici, curtea lăcașului de cult a devenit neîncăpătoare. Mii de credincioși veniseră să se închine. Ziua de 23 iulie 2006 va rămâne în istoria Mănăstirii Lainici drept una de o covârșitoare însemnătate. „Credincioșii o așteptau pe Împărăteasa cerului și a Pământului să vină la Lainici. Mulți au vărsat lacrimi, căci era prea multă bucurie! Atunci când suntem în fața Icoanei, să o rugăm pe Maica Domnului din toată inima să ne ajute în dorința noastră. Să nu avem pic de îndoială, să credem cu toată ființa și ne va ajuta!”, a încheiat părintele stareț Ioachim.
2 Comments