Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Gorjeancă la origini, artista Alina Roșca s-a stins din viață la 31 de ani, într-un mod nedrept, mai ales că avea în față un viitor strălucit. A fost unul dintre cei mai talentați și promițători artiști grafici ai României pre și post-decembriste, i-a cunoscut pe Marin Sorescu, Ion D. Sîrbu şi pe Nichita Stănescu și a fost apreciată de aceștia pentru realul său talent, pentru seriozitate, și, mai ales, pentru profunzimea operei sale. În semn de prețuire, la Târgu-Jiu, va avea loc joia viitoare vernisajul expoziției de grafică „Alina Roșca”, iar conducerea Liceului de Arte a decis ca de acum încolo atelierul de grafică va purta numele regretatei artiste. Familia artistului grafic intenționează să doneze municipalității o serie de lucrări.

alina rosca grafician 1 Alina-Rosca-4-horz grafician

Alina Roșca (1960-1991) a fost unul dintre cei mai promițători tineri artiști graficieni ai României pre și post-decembriste, iar de minunata și profunda sa operă se vorbește și astăzi, la mai bine de 25 de ani de la tragica sa dispariție. În iulie 1991, la doar 31 de ani, artista Alina Roșca s-a stins din viață, după ce fusese rănită într-un incendiu în care a decedat și soțul său. A lăsat în urmă o operă destul de vastă, dar și multă durere, mai ales în sufletul părinților săi, Silvia ș Nicolae Roșca, originari din satul Lelești. Silvia Roșca, mama artistei grafice, a fost cea care, după decesul fiicei, a luptat din răsputeri ca opera sa să fie și mai cunoscută, iar memoria Alinei Roșca să fie mereu cinstită așa cum se cuvine. „În cadrul manifestărilor culturale din programul Zilelor Orașului avem programată și o expoziție de grafică cu operele regretatei artiste Alina Roșca, Gorjeancă la origini, Alina Roșca a lucrat grafică pentru cărțile lui Marin Sorescu. Lucrările sale sunt de o profunzime impresionantă, de o frumusețe aparte. Expoziția va cuprinde două tipuri de lucrări: grafica de carte pentru Marin Sorescu și lucrări din ciclul Amintiri din casa bunicii (bunica de la Lelești). (…) Liceul de Artă din Târgu-Jiu va schimba numele atelierului de grafică, astfel acesta va purta numele Alinei Roșca. De asemenea, suntem în discuții cu familia Alinei Roșca și este vorba despre o donație către Primăria Târgu-Jiu, lucrări care vor intra în patrimoniul orașului”, a spus Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu.

alina rosca carte grafica alina rosca grafica 11

Opera Alinei Roșca: inedită, complexă, minuțioasă

Alina Roşca s-a născut pe 25 mai 1960, la Craiova. A urmat cursurile Liceului de Artă din Craiova, ca elevă a Suzanei Fântânariu, absolvind în 1978. Prima expoziție a avut-o în 1977, alături de alte colege, însă lucrările Alinei Roşca s-au făcut în mod deosebit remarcate. Ion D. Sîrbu consacra o cronică acestei expoziţii în revista „Ramuri” din 15 noiembrie 1977. În 1978 a expus din nou alături de colegii ei în holul Filarmonicii din Craiova. Între 1980-1984 a urmat cursurile secţiei de grafică ale Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, iar după absolvire a lucrat ca profesor la Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu. În 1983 şi 1984 a participat la Salonul Republican de Grafică şi la expoziţia municipală de la Sala Dalles. În 1985, la expoziţia de grup de la Galeria ARTA din Craiova, organizată în cadrul Anului Internaţional al Tineretului, a expus o serie de gravuri în metal, ilustraţii la romanul lui Panait Istrati „Codin”. (…) A expus și la Târgu-Jiu- desen „Punctul – semn plastic”. (…) A deschis prima expoziţie personală de grafică la Craiova, în 1987. În acelaşi an a participat la Expoziţia Internaţională de la Breda (Olanda). (…) A devenit membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici şi redactor la revista „Ramuri” din Craiova în 1990. În acelaşi an a primit o bursă de studii la Clermont-Ferrand (Franţa) din partea Ecole Regionale des Beaux-Arts Industriels şi a expus la Galeria de Artă „Place de Gaulle”. Alina Roşca a lucrat în domeniul graficii de carte, realizând ilustraţiile volumelor „Codin” şi „Ciulinii Bărăganului” de Panait Istrati. Mai este cunoscută și pentru că a ilustrat versuri ale poetului Marin Sorescu şi cartea pentru copii „Călător prin Ţara Fericirii”, fiind foarte apreciată pentru munca sa. S-a remarcat prin ciclul de lucrări autobiografice intitulat „Amintiri din casa bunicii” (o parte din lucrări vor fi expuse la Târgu-Jiu n.red.), considerat un adevărat „imn plastic” adus bunicii din Gorj. A fost redactor la revista „Ramuri” şi a colaborat cu Editura „Scrisul Românesc” din Craiova, precum şi cu alte edituri, pentru care a realizat coperte de carte şi ilustraţii. Este prezentă în „Dicţionarul personalităţilor doljene”, tipărit la Craiova în 1999. (…) În 1991 a participat la Expoziţia Internaţională a Tineretului de la Sfântu Gheorghe şi a fost invitată la „Rassegna d’Arte, Musica e Spettacoli Fiera dello Salute” din Bologna (Italia) să deschidă o expoziţie personală cu 60 de lucrări. Cu doar patru zile înainte de a pleca la Bologna, pe 13 iunie, a avut loc tragedia.

alina rosca marin sorescu alina roșca grafica 3445

Din ce în ce mai apreciată

 

În 1993, a fost scos pe piață un album comemorativ de artă Alina Roşca, ce cuprinde 76 de reproduceri: desene în peniţă, schiţe-portret, laviuri, pasteluri, gravuri în metal şi linogravuri, precum şi mai multe texte ce evocă personalitatea ei. A primit post-mortem Premiul „Panait Istrati”. În 1995 s-a deschis o expoziţie comemorativă la Galeriile Municipiului Bucureşti şi în 1997 la Galeria de Artă din Craiova. În 2001, la zece ani de la tragica dispariţie a artistei, la Muzeul de Artă din Craiova s-a deschis o expoziţie retrospectivă. De-a lungul anilor s-au organizat mai multe expoziții și alte evenimente culturale în memoria artistei.

alina rosca grafica 23 alina rosca grafica v Alina-Rosca-4-horz grafician Silvia-Rosca-B

 

Distribuie:

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.