Joi, 20 ianuarie 2022, începând cu ora 17.00, la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „Graffiti heart”, semnată de artistul reșițean Ioan Hălălae. În cadrul vernisajului publicul va avea un rol activ.
„Începutul proiectului vizual a fost într-o mahala. Îmi place să vânez imagini și într-o zi am dat peste un zid pe care un biet necăjit își reprezentase, cu graffiti, tragedia lui sentimentală. Așa am devenit atent la temă. A constatat că e foarte interesantă și grafic și că e mult mai frecventă în mahalale decât ne imaginăm. Sentimentele sunt bine reprezentate pe pereții blocurilor și caselor. Mă fascinează imagistic și ca galerie a destinelor mahalaua.
După o vreme am reluat poeziile despre lumea mahalalelor ale lui Geo Bogza, să mă pot conecta și la acest nivel cu mediul. S-au tot adunat, s-au diversificat și deveneau deja un material la care mă puteam uita și medita. Un univers întreg de elemente pe care noi le asociem cu inima. Și iar am făcut fotografii.
Una dintre lecțiile din șamanism spune că nevoia de confirmare în exterior este al doilea mare blocator al sufletului uman. Primul este teama de moarte. Toate s-au legat într-un întreg. Sunt imagini din toate locurile pe unde am umblat. În spiritul lui Geo Bogza m-am gândit să le spun «inimă de mahala».
În spiritul șamanismului le-am zis «efemer». Și așa s-a născut și a rămas numele de «Graffiti heart». Vreau să fac prezentarea cu expoziția care se autopanotează. E o obsesie mai veche de a mea. Văd la expoziții oameni care se apropie la doi metri de o lucrare de artă și gata.
Nu am văzut pe nimeni luând o lucrare de artă în brațe, să o ducă mai la lumină. Îmi este înfiptă în creier această lipsă de interactivitate cu arta.” , a precizat Ioan Hălălae.
„Cred că «Graffiti heart»este o pledoarie pentru optimism…”
„Ioan Hălălae aduce la Târgu-Jiu o expoziție de fotografii care surprind unul dintre cele mai vechi sentimente din lume, dragostea, în cele mai contemporane și universale manifestări. Cu spray sau pensulă, pe garduri, pereți, bănci și orice alt loc care poate deveni suport, inima este reprezentată într-un amalgam de forme și culori, într-o nevoie gestuală de exteriorizare a sentimentelor.
Mi se pare chiar poetică această călătorie a fotografului, această căutare a inimilor prin mahalale, prin locuri mai mult sau mai puțin sordide, pe la periferiile orașelor prin care a umblat și, în principiu, prin locurile în care nu te aștepți să apară simbolul unui sentiment atât de intim.
Și totuși, atât de fetișizata inimioară își recapătă puritatea și autenticitatea tocmai în aceste locuri, departe de reprezentările glam care împânzesc zonele comerciale, centrale, ale acelorași orașe. Cred că «Graffiti heart»este o pledoarie pentru optimism, într-o lume în care dragostea (încă) mai naște gesturi și manifestări.”, a precizat Dorina Cioplea-Văduva.