Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Vasile Lascăr ( 1852-1907) este una dintre personalitățile gorjene care și-a pus amprenta asupra istoriei națiunii noastre. A fost avocat, primar al municipiului Târgu-Jiu, deputat, senator, un om politic implicat în viața „cetății”, care a pus ordine în administrația centrală, județeană și locală prin inițiativele sale demne de laudă. 

De numele avocatului şi deputatului liberal Vasile Lascăr este legată prima lege organică a Poliţiei, concepută după principii moderne, pornind de la realităţile şi necesităţile specifice româneşti. El este cel care a dat stabilitate funcţionarului de poliţie. Școala de Agenți de Poliție de la Câmpina îi poartă cu mândrie numele, la Târgu-Jiu avem strada „Vasile Lascăr”, de asemenea, și în București există o stradă ce poartă numele gorjeanului.

vasile-lascar-2Gorjeanul Vasile Lascăr s-a născut în comuna Telești, în 1852, într-o familie cunoscută. Tatăl său era membru al Tribunalului județului Gorj și avocat al Mănăstirii Tismana, iar mama sa-născută Urdăreanu-era strănepoata fiicei domnitorului Șerban Cantacuzino.

Vasile Lascăr l-a avut ca dascăl pe C. Stanciovici-Brănișteanu și apoi a urmat Facultatea de Drept la Sorbona, Paris. După absolvirea universității, Lascăr a revenit acasă, la Târgu-Jiu, și a devenit avocat.

În 1879, avocatul Vasile Lascăr a fost ales primar al Târgu-Jiului, iar în 1883 s-a stabilit la București. „Avocatul Vasile Lascăr a candidat pe listele Partidului Liberal Gorj, colegiul II, la alegerile parlamentare din 1883. Până la sfârșitul anului 1906, Vasile Lascăr a fost de mai multe ori ales deputat și senator, susținând 139 de discursuri foarte apreciate prin problematica ridicată și posibilitățile realizării practice”, scria Alexandru Doru Șerban în volumul „Personalități care au fost în Gorj”.

Gorjeanul a fost considerat de contemporanii săi drept unul dintre cei mai buni oratori ai țării. A fost un liberal convins, iar instruirea sa juridică, dar și spiritul său organizatoric l-au adus în perioada 21 noiembrie 1896-30 martie 1897 în fruntea Ministerului Internelor.

A pus ordine în administrație

Vasile Lascăr este cel care a reușit să pună ordine în administrația centrală, județeană și locală, a propus legea pensiilor funcționarilor, s-a implicat activ în perfecționarea sistemului electoral. Tot Lascăr este cel care a încadrat, pentru prima dată în istorie, personal cu pregătire juridică în administrație și poliție.

Din funcția de ministru de interne, gorjeanul Vasile Lascăr a înaintat Parlamentului spre dezbatere proiectul Legii privind organizarea și funcționarea Poliției Române. „Prin actul legislativ propus ministerului, Lascăr dorea să ridice poliția la rangul unei a doua magistraturi, urmărindu-se încadrarea cu specialiști absolvenți de studii superioare, mai ales juridice, scoaterea poliției de sub influența politicului și modernizarea acesteia după modelul polițiilor apusene.

Vasile Lascăr s-a pronunțat pentru îmbunătățirea prevederilor Codului Penal și Codului de procedură penală. A creat Serviciul de Siguranță în cadrul Prefecturii Poliției Capitalei, model pentru Siguranța Generală a statului din 1908”, mai scria Al. Doru Șerban în volumul mai sus amintit.

La data de 1 aprilie 1903, în urma multor dezbateri, a fost adoptată această lege, cu denumirea „Legea pentru organizarea Poliției Generale a Statului”, în care s-au precizat „atribuțiile și competențele personalului poliției”, instituind „principiul stabilității organelor polițienești și scoaterea lor în afara luptelor politice”, potrivit site-ului targujiu-gorj.ro. Grației acestei legi au început să fie înființate școli speciale de poliție pentru pregătirea personalului polițienesc.

targu-jiu vasile-lascar-1

Primar al municipiului Târgu-Jiu

Între anii 1879-1883, Vasile Lascăr a ocupat funcția de primar al Târgu-Jiului. Aceasta este perioada în care în oraș s-a continuat alinierea și pavarea unor străzi, s-au ridicat construcții frumoase, s-au îmbunătățit condițiile din sistemul de sănătate.

Tot Al. Doru Șerban scrie că în perioada în care Lascăr a condus orașul, s-a continuat și construirea șoselei Târgu Jiu-Petroșani, începută la 1878. După ce a fost ales deputat, Vasile Lascăr s-a implicat mereu în rezolvarea problemelor gorjenilor, mai ales că le cunoștea bine de când fusese primar.

Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”

De numele avocatului şi deputatului liberal Vasile Lascăr este legată prima lege organică a poliţiei, concepută după principii moderne, pornind de la realităţile şi necesităţile specifice româneşti. El este cel care a dat stabilitate funcţionarului de poliţie.

Autosave-File vom d-lab2/3 der AgfaPhoto GmbH

Înfiinţată la 1 februarie1968, instituţia se numără printre primele şcoli aparţinând Ministerului de Interne care au pregătit poliţişti, oameni implicaţi în problemele comunităţii prin desfăşurarea activităţilor specifice de menţinere a climatului de ordine şi siguranţă publică,de prevenire şi combatere a fenomenului infracţional.

Străzi care îi poartă numele

Și la Târgu-Jiu, dar și în București există câte o stradă care poartă numele avocatului deputat Vasile Lascăr.

Vasile Lascăr a decedat pe 23 martie 1907, dar a rămas în istorie, căci a lăsat în urmă idei referitoare la organizarea administrației, a poliției, idei care i-au călăuzit pe urmașii săi!

iarna01 starada-vasile-lascar-1 targu-jiu untitled

 

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.