Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Ambasadorul Aurel Turbăceanu, originar din comuna Baia de Fier, a fost primul ambasador al României în statul Qatar şi în Regatul Arabiei Saudite. Gorjeanul a publicat o serie de lucrări despre lumea arabă, printre care: „Întâlnire cu trecutul – din amintirile unui ambasador în Golful Arab”, studii în volumele Pagini din Diplomaţia României (vol. I şi II), a fost coautor la traducerea din limba arabă a piesei de teatru „Ceasul Dăruirii” a scriitorului egiptean Es-Said Farag, acum având în lucru o nouă carte. În cărțile sale, gorjeanul Aurel Turbăceanu descrie politica externă a României din deceniile ‘60-‘80, subsumată contextului internaţional din acea perioadă. Ambasadorul Aurel Turbăceanu este diplomat de carieră, un om-exemplu prin cariera sa, pregătirea sa, felul său de a fi. A avut şansa să cunoască multe personalităţi din lumea arabă, şi nu numai, el activând în diplomaţie până în anul 1997.

Aurel Turbăceanu s-a născut în comuna Baia de Fier, pe 2 septembrie 1935, şi este absolvent al Facultăţii de Litere şi Filozofie, Universitatea Bagdad, Irak şi al Institutului de Limbi Străine Clasice şi Orientale, Universitatea din Bucureşti. A fost diplomat de carieră în Ministerul Afacerilor Externe şi la ambasade ale României în ţări arabe; însărcinat cu afaceri ale României la Tripoli, în Libia; ministru-consilier la ambasada ţării noastre la Rabat, cu atribuţii privind raporturile României cu uniunea Maghrebului Arab; director adjunct al Direcţiei Orientul Mijlociu şi Africa de Nord din M.A.E.; primul ambasador al României în statul Qatar, cu reşedinţa la Doha şi tot primul ambasador al României în Regatul Arabiei Saudite, cu reşedinţa la Riadh. Excelenţa Sa, ambasadorul Aurel Turbăceanu, a fost decorat de Gamal Abdel Nasser, preşedintele Republicii Arabe Egipt, de regele Hussein Ibn Talal, suveranul Regatului Haşemit al Iordaniei şi de Emirul Hamad Bin Khalifa Al-Thani, şeful statului Qatar pentru contribuţia la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. De asemenea, Aurel Turbăceanu este membru fondator al Asociaţiei Ambasadorilor şi Diplomaţilor de Carieră, Al Asociaţiei Române de Politică Externă şi al Fundaţiei Europa-Titulescu, al Societăţii de Prietenie România- Africa şi al Ligii Culturale „Fiii Gorjului”. Un lucru care merită amintit este acela legat de perioada studenției în Irak: în acei ani, Aurel Turbăceanu l-a cunoscut pe Saddam Hussein, student al Facultăţii de Drept din cadrul aceleiaşi universităţi. Turbăceanu s-a revăzut cu Saddam pe vremea când acesta era temutul şef al Irakului, în 1990.

Autor al mai multor cărți

Aurel Turbăceanu a scris cartea de memorii de diplomaţie intitulată ARABII ŞI RELAŢIILE ROMÂNO-ARABE, apărută la Editura NICULESCU, din Bucureşti, acum câțiva ani. A mai publicat volumul „Întâlnire cu trecutul – Din amintirile unui ambasador în Golful Arab; studii în volumele „Reprezentanţe ale României, Diplomaţi ai României, Pagini din Diplomaţia României,. Vol. I şi II, articole despre relaţiile României cu ţări arabe în revistele Magazin Istoric, Diplomatic Club şi în alte publicaţii româneşti, fiind coautor al traducerii din limba arabă a piesei de teatru „Ceasul Dăruirii” a scriitorului egiptean Es-Said Farag. Domnia Sa a fondat Ambasada României în Qatar, la Doha.

Cariera mult visată. Realizările unei vieți de diplomație

L-am întâlnit la București, la expoziția artiștilor gorjeni de la Palatul Parlamentului, eveniment de anvergură de la care Excelența Sa nu putea lipsi. Felul în care povestește te cucerește imediat și ai sta să îl asculți zile în șir! A finalizat o nouă carte, care va vedea lumina tiparului, cel mai probabil, anul acesta. „Gânduri peste timp-este ultima mea carte, care acum este dată la cules. În ea este vorba despre copilăria mea, de la Baia de Fier, născut într-o familie de ciobani, familie modestă. Am plecat la școală, am ajuns la București și acolo, pe centru, am văzut o mașină neagră care avea un steag și în ea se afla o persoană importantă, dar eu nu știam. Și mi-am întrebat un coleg cine este acolo că vreau și eu să ajung ca el. Aveam 17 ani. Colegul meu mi-a spus că persoana respectivă era ambasador! Atunci am zis: ambasador mă fac și eu! Mi-am urmărit țelul și am ajuns ambasador, mi-am obținut toate gradele, studiile făcute. Am intrat la facultate și am auzit de un concurs care recruta studenți-în 1959-pentru Emiratele Arabe. Am câștigat și am făcut facultatea la Bagdad. Am obținut gardele diplomatice, când m-a numit ambasador și am prezentat scrisorile de acreditare, m-au trecut lacrimile! Mi-am adus aminte de momentul în care am văzut pentru prima dată un ambasador și am decis că asta vreau să fac. Am fost ambasador printre regi și prinți, în Arabia Saudită, Qatar. (…) Regele Faisal al Arabiei Saudite m-a întrebat despre România, am vorbit 30 de minute, el mă întreba ce voia să știe. Domnule ambasador, mi-a zis, eu am apreciat politica externă a României, dar nu îmi place Ceaușescu pentru că este comunist. I-am spus că totuși Ceaușescu a respectat datinile creștine, lucru pe care Regele nu îl știa. Se documentase despre România și mă întreba diverse. A aflat de la mine lucruri interesante. În lumea islamică se desfășoară altfel lucrurile, întâlnirile, discuțiile. Erau discuții care trebuiau să aducă investiții în România. (…) Regele de acum era pe vremea aceea guvernator”, a spus Excelența Sa Aurel Turbăceanu.

Amintiri despre Gheorghe Paloș, fost președinte al CJ Gorj

În fotografiile vechi expuse la Palatul Parlamentului (http://cult-ura.ro/ambasadorul-romaniei-vietnam-si-alte-personalitati-la-expozitia-artistilor-gorjeni-de-la-palatul-parlamentului/), Aurel Turbăceanu a observat un unchi de al său. A mărturisit că i-au dat lacrimile de bucurie! De asemenea, Excelența Sa și-a amintit cum în tinerețe venea la Gorj și adesea se întâlnea cu Gheorghe Paloș, fost președinte al CJ Gorj și bunicul Oanei Paloș, actualul purtător de cuvânt al instituției. „Am părinții îngropați la Baia de Fier, mi-am aranjat și eu la cimitir, căci tot acolo voi fi și eu înmormântat. Trebuie să te împaci și cu lucrul ăsta. Nu am vrut să îmi trădez țărâna mea. Tot legat de Gorj, județul meu iubit, trebuie să spun că am fost într-o delgație în Algeria cu Gheorghe Paloș, fost președinte al CJ Gorj. Am fost șapte zile, era un om calculat, echilibrat, foarte calculat în tot ce zicea. L-am reținut din aceea delegație și când veneam la Gorj, mai ales în concedii, căci veneam mai des acasă, treceam și pe la el și îl vizitam și beam cafea și câte o țuică împreună! Râdeam, glumeam împreună, vremuri frumoase! Acum nu mai pot să vin așa des la Gorj. Din păcate. (…) Am o fiică, tânără și frumoasă, dar și de carieră. A ales cariera tatălui ei! Este în gradul de ministru consilier diplomatic, a avut o misiune de șase ani la Viena și înainte patru ani la Bruxelles. Apoi va da alt concurs pentru ambasador sau ministru consilier. Și ea se consideră tot gorjeancă. Participă la întâlnirile gorjenilor în costumul străbunicii ei de la Baia de Fier”, a declarat Excelența Sa ambasadorul Aurel Turbăceanu.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.