Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Evenimentul „Noaptea Muzeelor“, care s-a desfășurat în toate orașele importante din țară, a avut loc și în județul Gorj. Muzeul Județean de Istorie, cel de Artă din Parcul Central și Muzeul literaturii „Tudor Arghezi“ din Târgu Cărbunești, și-au deschis porțile în noaptea de sâmbătă spre duminică.

IMG_8178
Elevii de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu au fost prezenți și în acest an la Muzeul Județean de Istorie, unde au fost ghizi pentru vizitatori.

Elena Mladin, elevă în clasa a X-a, a prezentat perioada comunistă despre care știe doar din ceea ce a auzit de la bătrâni pentru că este născută după zece ani de la Revoluția anticomunistă: „Eu prezint perioada comunistă. Am înțeles că fabricile sau dezvoltat după naționalizarea din anul 1948. În perioada respectivă era multă cenzură și interdicții. Am înțeles de la părinții mei că fie care familie avea acasă câte o mască de gaze și participau la simulări de război. Se intona imnul «Trei culori», era un singur partid cu un singură conducător în fruntea acestuia și țării, căldură mai puțină și cozi la alimente. La televizor era un program foarte redus de numai două ore, la cinematografe nu erau filme străine, decât foarte puțin, iar atunci când rula un film era aglomerație mare. Din ce am auzit de la bătrânii care au trecut pe aici au spus că atunci a fost o perioadă mai bună decât cea de acum. Eu sunt născută în anul 1999 și mi se pare o perioadă foarte diferită față de acum și nu cred că aș fi putut să trăiesc în acel mod“.

16 liceeni, ghizi la Muzeu

IMG_8174

16 liceeni de la Centrul de excelență umană din cadrul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu au fost ghizi pentru vizitatorii de la „Noaptea muzeelor“. „Este o inițiativă pe care am construit-o cu prețul unor eforturi. Centrul a fost înființat în anul 2011 și sunt cinci ani de activități care vin în interesul comunității, și nu doar al școlii. Elevii au venit la muzeu, timp de o săptămână, pentru a prelua informațiile necesare și a le asocia cu piesele expuse. Este al patrulea an de ghidaj muzeal, primul de acest gen din țară“, a spus Elena Roată, profesor de limba și literatura română și coordonator al Centrului de excelență umană din cadrul Colegiului Național „Tudor Vladimirescu“.

Vizitatorii au putut să urmărească un spectacol de balet susţinut de Studiourile „Simona Noja” din Cluj şi Asociaţia Măiastra, proiecţii de filme documentare britanice. Scriitorul Lazăr Popescu și-a lansat volumul de poezii „Amarul nectar” și a oferit celor prezenți mai multe cărți. Giulia Lungescu, elevă la CNTV, a susținut un recital de pian, iar liceenii de la Centrul de excelență umană au prezentat un spectacol teatral.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.