Acest gorjean respectabil și-a făcut un scop în viață din iluminarea satelor. Este responsabil pentru modernizarea rețelelor electrice prin înlocuirea stâlpilor de lemn cu stâlpi de beton, electrificarea Peșterii Muierii din Baia de Fier și a Peșterii Polovragi, deschiderea stațiunii Rânca și electrificarea acesteia, dar și multe alte acțiuni importante pentru județul Gorj. Datorită priceperii, corectitudinii, modestiei și hărniciei lui, inginerul Gheorghe Cuțuliga este ales în Consiliul Popular Novaci de mai multe ori, de către cetățenii acestui oraș care îl apreciau nespus pentru că se preocupa tot timpul de problemele comunității. Fiind și un mare iubitor de istorie, Gheorghe Cuțuliga și-a transformat casa în muzeu, adunând aici nenumărate fotografii, documente, cărți și reviste, fiecare dintre ele având o poveste de spus.
Cunoscutul Gheorghe Cuțuliga s-a născut la 13 octombrie 1924, în Novaci, Gorj. Mândru de originile sale, inginerului îi plăcea să spună despre el că s-a născut într-o vale frumoasă, străbătută de o apă cristalină. A urmat cursurile Școlii Primare din localitate până când a luat viața-n piept, la 12 ani, plecând la București. Acolo își continuă studiile și este înrolat în Regimentul de Vânători de gardă „Regina Elisabeta” București ca și copil de trupă. În 1945 termină Liceul Militar de Aviație „Aurel Vlaicu” din Mediaș, iar în 1946 se retrage din armată pentru a se înscrie la Facultatea de Electrotehnică – Institutul Politehnică București. După absolvirea facultății, predă matematica timp de un an la Gimnaziul Unic din Novaci. Imediat după, este încadrat la Centrul de Electrificare Novaci ca șef al Uzinei Electrice, apoi este promovat șef al Centrului, iar timp de patru decenii își va dedica viața electrificării unei bune părți a Gorjului.
L-a întâlnit pe Ion Antonescu chiar înainte de a fi arestat
Muzeul Cuțuliga, casa lui Gheorghe Cuțuliga, este împânzit cu tot felul de documente și fotografii din trecutul Gorjului de care inginerul era foarte mândru. Oricine îi trecea pragul nu putea pleca fără să afle câteva din poveștile din spatele fotografiilor din casa lui. Majoritatea îi erau dedicate mareșalului Ion Antonescu despre care Cuțuliga povestea cu emoție în glas și pe care îl credea cel mai important erou al românilor. Avusese marea onoare să-l întâlnească pe când era un băietan, elev al Liceului Militar de Aviație. Deși îl privise de la o distanță de aproape 100 de metri, atât de mult l-a marcat întâlnirea încât a reușit să descrie cu lux de amănunte uniforma pe care o purta Ion Antonescu. Emoționantul moment l-a retrăit de multe ori de-a lungul vieții, la baza Muzeului Cuțuliga aflându-se această personalitate importantă a românilor.
După o viață plină de realizări, în care s-a făcut remarcat și îndrăgit mai ales printre locuitorii Novaciului, Gheorghe Cuțuliga se stinge din viață la aproape 89 de ani. Amprenta pe care și-a lăsat-o asupra Gorjului va dăinui, însă, cu mult peste amintirile noastre.