Trei meşteri populari din judeţul nostru au reprezentat cu mândrie Gorjul la Târgul Naţional de Turism Rural ALBAC, ediţia a XII-a, eveniment ce s-a desfăşurat în perioada 2-4 septembrie. Manifestarea care este singurul târg de acest gen din ţară a adunat expozanţi din toate colţurile României, meleagurile gorjeneşti fiind reprezentate de meşterii populari Filomela Tiştere şi Claudia Drăghescu din Sohodol-Tismana, cu ţesături, dar şi Nicolae Rotaru din Crasna, arta lemnului.
Expoziţie în comuna natală a eroului neamului românesc
Cele mai frumoase opere realizate de către meşterii gorjeni au fost expuse la Târgul Naţional de Turism Rural ALBAC, acestea fiind admirate de peste 2.000 de vizitatori din întreaga ţară.
„Ne-am bucurat de ospitalitatea gazdelor noastre, Centrul Cultural «Augustin Bena» – Alba, dar şi de aprecierea participanţilor – peste 2000 de vizitatori unici în cele două zile de târg – şi a expozanţilor veniţi în număr mare, respectiv peste 60 din 10 judeţe. Vă asigur de faptul că judeţul nostru a fost promovat aşa cum trebuie, bineînţeles, prin aportul meşterilor nostri în inima Ardealului, în Albac, comuna natală a eroului neamului românesc – Horea”, a precizat Iani Gârbaciu, purtătorul de cuvânt al ŞPA Târgu-Jiu.
Regal de evenimente artistice
Sâmbătă, pe 3 septembrie, a avut loc un Te Deum, urmat de un Recital al Fanfarei ,,Augustin Bena” a judeţului Alba, iar apoi deschiderea oficială a Târgului Naţional de Turism Rural Albac 2016. Ulterior s-au desfăşurat expoziţiile agenţiilor de turism, a meşterilor populari şi o expoziţie de artă fotografică Vasile Sârb, coordonator al clasei de arte vizuale – Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”.
Seara a fost una plină de voie bună, fiind oferite spectacole folclorice cu Grupul de tulnicărese ,,Moaţele” – Casa de Cultură ,,Avram Iancu” din Câmpeni; Ansamblul Folcloric ,,Floare de Colţ” din Galda de Jos; Ansamblul Folcloric ,,Doina Moţului” al Casei de Cultură ,,Avram Iancu” Câmpeni; Ansamblul Folcloric ,,Arieşul” din Câmpeni; Clasa de dansuri populare a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”; dar şi Ansamblul Folcloric al Comunei Bucium. Ziua a fost încheiată cu un recital de muzică uşoară a clasei Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, TRUPA RE BORN si TRUPA MILLENIUM C, după care au urmat un foc de artificii şi un foc de tabără.
Demonstraţii de măiestrie
În ultima zi a târgului, pe 4 septembrie, a avut loc vizitarea expoziţiilor dar şi demonstrații de măiestrie meșteșugărească – arta lemnului. Nu au lipsit nici demonstraţiile de gastronomie tradiţională şi parada portului popular, iar mai apoi, seara a început cu un spectacol extraordinar oferit de Ansamblul Folcloric ,,Brădeana” din Sohodol; Ansamblul Folcloric ,,Floare de Colţ” din Galda de Jos; Ansamblul Folcloric ,,Câmpul pâinii” din Vinerea; Ansamblul Folcloric ,,Vinţana” din Vinţu de Jos; Ansamblul Folcloric al Comunei Bucium; Ansamblul Folcloric ,,Augustin Bena” al Judeţului Alba și invitații săi: Nicolae Tuhuţ, Dorina Nariţa, Floricica Moga, Maria Filimon, Cătălin Hașa, Roxana Reche, Tudor Furdui Iancu, Leontina Fărcaș, Reta Rus, Petrică Moise, Veta Biriș, Anghelina Timiș, conducerea muzicală fiind în grija dirijorului Alexandru Pal.