La 19 ani, tânăra Gabriela Șuț are visuri mărețe. Aceasta a absolvit Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu și a ales să studieze Limbi Moderne la Universitatea Politehnică Timișoara. Pentru a se dezvolta în plan personal, dar și din dorința de a-i ajuta pe cei nevoiași, tânăra studentă face voluntariat. Se axează pe dezvoltarea personală, iar la finalul studiilor universitare vrea să devină traducător. Gabriela este pasionată de citit și fotografie.
Reporter: De când faci voluntariat și ce anume te motivează să oferi altor oameni din timpul tău liber?
Gabriela Șuț: Am început să fac voluntariat în clasa a IX-a la centrul Europe Direct Gorj. Acum continui la Timişoara, fiind voluntar la Centrul de Consiliere şi Orientare în Carieră (CCOC). Am început să fac volubtariat din dorința de a-i ajuta pe alții şi din dorința de a mă dezvolta.
Rep.: Ce presupun, mai exact, activitățile tale în domeniul voluntariatului?
G.Ș.: În cadrul voluntariatului am participat la diverse proiecte bazate atât pe dezvoltarea personală cât şi pe ajutarea persoanelor nevoiaşe.
Rep.: Cum consideri că te-a schimbat voluntariatul?
G.Ș.: Voluntariatul m-a ajutat să mă dezvolt ca persoană, să fiu mai sociabilă. M-a învățat cum să lucrez într-o echipă şi cum să-mi dedic timpul, într-un mod plăcut, altor persoane. De asemenea, m-a făcut mai responsabilă.
Rep.: Ce au însemnat anii de liceu, mai ales că ai urmat studiile într-un colegiu de prestigiu din Târgu Jiu?
G.Ș.: Anii de liceu au reprezentat cea mai frumoasă perioadă a vieții mele, o perioadă presărată cu multe schimbări. Am intrat pe poarta liceului un copil speriat şi timid şi am ieşit un adult cu scopuri şi visuri mărețe, pregătit să şi le îndeplinească. Am urmat studiile într-un colegiu de prestigiu, cum ați menționat şi pot să spun că a fost cea mai bună decizie, deoarece am acumulat foarte multe informații pe parcursul celor patru ani, de la cadre didactice foarte bine pregătite, cărora le mulțumesc ca m-au ajutat să devin cine sunt acum, şi mi-au dat încrederea că mai există, încă, învățământ de calitate.
Rep.: De ce ai ales să studiezi Limbi Moderne la Universitatea Politehnică Timișoara? De ce nu altă facultate, alt oraș?
G.Ș.: Am ales să studiez la această facultate deoarece sunt pasionată de limbile străine şi deoarece Universitatea Polithenica din Timişoara este o universitate de renume, oferindu-mi multe posibilitați de angajare.
Rep.: Consideri că orașul Târgu Jiu nu ți-ar fi oferit aceleași oportunități pentru dezvoltare dacă ai fi rămas să studiezi aici?
G.Ș.: Nu pot să spun că dacă mi-aş fi continuat studiile în Târgu Jiu aş fi avut aceleaşi posibilități. În primul rând, profilul pe care îl urmez, Traducere şi Interpretare, nu se găseşte la facultățile din oraşul nostru. În al doilea rând, Timişoara, fiind un oraş mai mare şi mai dezvoltat, îmi oferă mai multe posibilități de angajare, atât în timpul facultății şi mai ales după terminarea studiilor.
Rep.: Ce profesie îți dorești să ai după finalizarea studiilor universitare?
G.Ș.: Aş dori să urmez profesia de traducător, pentru ca mi se pare interesantă şi în acelaşi timp o provocare.
Rep.: Ce pasiuni ai?
G.Ș.: Ca pasiuni aş putea să menționez cititul şi fotografia, dar nu ma consider un talent.
Rep.: Câte limbi străine cunoști și ce anume ai vrea să mai înveți în viitorul apropiat sau îndepărtat? Care ți se pare cea mai grea limbă și de ce?
G.Ș.: Cunosc engleza şi puțin franceza. Mi-as dori să învăt germana şi suedeza. Cea mai grea limbă cred ca este araba, deoarece al un alt tip de alfabet şi alt tip de scriere.