Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

13327617_942067199235683_7367561553706058727_nA început să picteze de la frageda vârstă de 7 ani, iar acum realizează veritabile opere de artă. Îndrăgostită iremediabil de pictură, Gabriela Grozavu, elevă a Liceului de Arte „Constantin-Brăiloiu” Târgu Jiu, își dorește să studieze arta în Anglia. Vede acolo un tărâm al oportunităților și este hotărâtă să muncească pentru a se face remarcată. Gabriela vrea să își dezvolte creativitatea în stil grandios și să schimbe mentalități în ceea ce privește arta.  Tânăra de 17 ani este și președinte în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor la Liceului de Arte.
Reporter: Pictezi foarte frumos! Cum ți-ai descoperit talentul? La ce vârstă s-a întâmplat și când ai realizat prima ta lucrare?

Gabriela Grozavu: Mulțumesc!  Nu l-aș numi talent, deoarece consider că talentul este doar o iluzie, nefiind ceva cu care te-ai născut, dar este ceva ce iubești îndeajuns  de mult încât să devii cât mai bun în ceea ce faci. Astfel, pasiunea mea pentru pictură a început încă de pe băncile grădiniței, adoram să desenez inimoare de tot felul și personaje din cărțile de desenat. La 7 ani am început cu adevărat să îmi dezvolt această pasiune, fiind ajutată de părinții mei ce m-au dus la „Palataul Copiilor”, dar unde nu am mers decât câteva zile, din diverse motive, continuându-mi studiul acasă, cu ajutorul tutorialelor de pe Youtube. Prima mea lucrare remarcată a fost în clasa întâi, reprezentând un peisaj de toamnă.

Rep.: Vrei să urmezi o carieră în domeniul artei, dat fiind că ai ales Liceul De Muzică și Arte Plastice „Constantin Brăiloiu”?

G.G.:  Da, îmi doresc nespus! Deși sunt deseori descurajată de oamenii din jur, așa cum am fost în privința alegerii liceului, dar eu sunt convinsă că acesta este drumul pe care trebuie să îl urmez. De altfel, deja am început mica mea afacere cu arta, fiind solicitată pentru a realiza picturi pe pereți, tablouri, portrete, caricaturi, picturi pe pahare și chiar să pictez păpuși. Este o plăcere și o adevărată aventură să încerc lucruri noi, inovative și orice provocare mă atrage.

Rep.: Ce anume te inspiră atunci când pictezi și ce fel de lucrări realizezi? În ce tehnică și ce ai în vedere ca temă?

G.G.: Mă inspiră lumea fantasticului, pe care o străbat doar cu ajutorul culorilor și a muzicii. Îmi place să traspun pe pânză realitatea mea interioară, ceea  ce nu este altceva decât lumea văzută  de ochi și revărsată prin suflet. Astfel, aș putea spune că unele din lucrările mele se pot încadra în stilul suprarealist.

De asemenea, îmi place să observ și să pictez natura, peisajele au fost primul lucru de care m-am îndrăgostit, până când imaginația a dorit să își spună cuvântul. De curând, de când am început studiul portretului, am început să mă îndrăgostesc de oameni, de trăsăturile feței, de expresii și, mai ales, de privirea acestora, care poate exprima atât de multe! Tehnica mea preferată este pictura în ulei. Dar și restul tehnicilor mă atrag, mai ales acuarela și acrilicul.

Desigur, creionul, cărbunele și pastelul au frumusețea lor. Sunt mereu în căutare de tehnici noi. Tema  este una impusă doar în timpul orelor de specialitate, în rest mă avânt în universul imaginației mele.

Rep.: Ai un idol în domeniul artei? Pe cine admiri cel mai mult și de ce?

G.G.: Idolul meu în domeniul artei este René Magritte, un pictor  suprarealist, chiar unul dintre cei mai buni. Îi admir picturile datorită mesajului transmis și felul în care interpretează anumite teme și a tehnicii  de lucru pe care o folosește. L-am descoperit recent, studiind pentru istoria artei și ceea ce m-a marcat la acest pictor a fost faptul că unele teme folosite de el se regăsesc și în picturile mele.

IMG_20160107_194153Rep.: Ai participat la concursuri de artă? Te rog să îmi spui câteva și ce premii ai câștigat?

G.G.: Cea mai recentă reușită în acest domeniu a fost câștigarea unei burse în valoare de 2.200 de lei oferită de Asociația „Școala de Valori”, în parteneriat cu Provident, într-un proiect numit  „Bursele stART”, fiind printre cei 15 elevi din toată țara ce au fost selectați.

În rest, am participat la mai multe concursuri  în timpul gimnaziului, în timpul liceului am devenit puțin mai egoistă, dorind să îmi păstrez lucrările doar pentru mine.

Câteva dintre concursurile la care am participat au fost: „Cele patru anotimpuri-toamna”, concurs national unde am câștigat premiul  al II-lea; „A ruginit frunza din vii” – concurs județean unde am câștigat premiul I; „Bucuria Învierii Cuvântului în culoare și vers” –  concurs județean unde am câștigat premiul al II-lea; „Artele și natura” – concurs regional, locul I și „Sărbătoarea Învierii-Lumina sufletelor noastre” – concurs internațional unde am câștigat locul al II-lea. Acum lucrez și îmi doresc să pot ajunge la Olimpiada Națională de Arte Vizuale.

Rep.: Ai și alte pasiuni sau desfășori alte activități în domeniul artei?

G.G.: Îmi place foarte mult să organizez proiecte și evenimente ce promovează tinerii și arta, dar și care să aducă oamenilor zâmbetul pe buze. Împreună cu alte două iubitoare de frumos, Denisa Ciocoiu și Flavia Pătrășcoiu,  eleve ale Liceului de Arte, am reușit să organizam anul trecut  prima ediție a spectacolului concurs «Artistii din noi», ce a promovat și a scos în scenă elevi cu deosebite talente, din liceul nostru. Anul acesta am început organizarea etapei a II-a a spectacolului, preselecția fiind stabilită în fiecare liceu începând din data de 2 februarie. După preselecții, unde vor fi selectați maxim trei participanți din fiecare liceu, va urma finala la începutul lunii iunie.

Rep.: Ești președinte în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu. De când ai fost numită și ce presupune funcția ta?

G.G.: Am fost votată președintă în cadrul Consiliului Școlar al Elevilor la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”  de când eram în clasa a IX-a, fiind o adevărată provocare pentru mine, deoarece am fost mai mulți candidați pentru această funcție, ceilalți fiind mai experimentați în domeniu. Funcția mea presupune constituirea periodică a ședințelor de consiliu, păstrarea ordinii și anunțarea evenimentelor ce vor avea loc sau organizarea lor în concordanță cu părerea, ideile și participarea membrilor consiliului, dar și reprezentarea elevilor în cadrul ședintelor CJE.

13427899_1621037874882169_7555166260088332209_nRep.: Ce probleme întâmpină tinerii, în ziua de azi, în sistemul educațional? Ce probleme pun atunci când te contactează?

G.G.: După părerea mea, printre multe ale probleme întâmpinate de elevi în sistemul educațional, principala este distrugerea creativității și a potențialului artistic. Elevii mă contactează, în general, pentru rezolvarea problemelor ce țin de conflicte sau vin cu idei ori propuneri pentru activități și proiecte.

Rep.:  Ce vrei să faci după finalizarea liceului? La ce facultate vrei să mergi? România sau străinătate?

G.G.: Am ales să îmi fac studiile în Anglia, în domeniul artei. Am mai multe variante în privința  Universității la care voi merge, de aceea am să aplic la cinci, printre care se numără The University of Nottingham și Falmouth University.  Am făcut această alegere deoarece am mai multe șanse de reușită și mă pot face remarcată în lumea artei putând studia la un nivel mult mai ridicat. În Anglia, arta și artiștii sunt mult mai apreciați, în comparație cu România, din păcate. Acest lucru mă ambiționează și mă face să îmi doresc cu mai multă ardoare să fac o schimbare în această privință, atunci când voi reveni, căci plănuiesc să mă întorc cu un mare bagaj de cunoștințe, voi fi pregătită să schimb ceva și să readuc arta pe culmile pe care merită să fie!

Rep.:  Ce profesie vrei să ai în viitor?

G.G.: Nu sunt complet decisă, dar îmi doresc pe lângă artist cu normă întreagă să fiu profesor universitar la o facultate de arte sau galeristă.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.