Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

2Frantz Calinovici, un austriac născut undeva în anul 1866, este un om important din istoria județului Gorj. Datorită activității sale în ale dogăriei și în confecționarea putinilor și butoaielor, acesta a ajuns să fie numit în conducerea Camerei de Comerț și Industrie. Vorbitor a șapte limbi, austriacul a ajuns chiar și într-un lagăr, fiind considerat periculos pentru trupele germane. 

Născut ca fiu al lui Anton Calinovici, săpunar, și al Magdalenei Calinovici, în fostul Imperiu Habsburgic, în comuna  Cepin din Slavonia, Frantz Calinovici ar fi sosit la Târgu Jiu în jurul anului 1890. Înainte  trăise și  lucrase în mai multe țări și provincii din Peninsula Balcanică. „Vorbea bine șapte limbi: germana, maghiara, româna, turca, greaca, sârba și albaneza și  lucrase în meseria de dogar  în mai multe state de acum și care erau, pe atunci, provincii otomane sau, de curând, deprinse din Imperiul Otoman. Cu siguranță, a trăit câțiva ani în Grecia, Serbia și Albania de unde a venit în România și a cumpărat un teren unde a construit casa. A înființat aici, în anul 1896 o firmă comercială cu emblema «La butoiul roșu», având  ca obiect de activitate dogăria și confecționarea de putini și butoaie. Lucra cu plăcere și pricepere orice produs din lemn, dar, mai cu seamă,  butoaie și piese componente ale trăsurilor și căruțelor. Zeci de gorjeni au învățat meserie în atelierul său care era, alături de cel al familiei Visner, cel mai dotat din oraș”, menționa scriitorul Ion Duguleanu în volumul „Târgu Jiu * Case * Oameni * Destine”, ediția 2012.

3Din cauza faptului că era austriac, Frantz Calinovici și câteva rude au ajuns în lagăr, însă nu pentru mult timp. Ulterior, prin munca sa, acesta a ajuns să facă parte din conducerea Camerei de Comerț.  „Îi plăcea să petreacă, berea și muzica fiind câteva dintre bucuriile de care nu se putea lipsi. La  venirea la Târgu Jiu, în toamna anului 1916, trupele germane l-au internat într-un lagăr alături de alți șapte membri ai familiei sale ca supus  austriac, fiind considerat periculos pentru trupele de ocupație. A fost căsătorit în două rânduri și a avut nouă copii, fiecare dintre aceștia deprinzând tainele unei meserii și făcând cinste numelui pe care l-a purtat.  A fost ales, de mai multe ori, în organele de conducere ale Camerei de Comerț și Industrie”, a mai menționat scriitorul Ion Duguleanu.

Anul decesului nu este cunoscut, însă scriitorul Ion Duguleanu menționează că acest lucru s-ar fi petrecut posterior anului 1946, an în care Frantz Calinovici a solicitat ca firma să îi fie radiată, fiind prea în vârstă, 80 de ani, pentru a activa în domeniul în care se făcuse remarcat de-a lungul vieții sale în județul Gorj.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.