A trăit ca o luptătoare și este păstrată în istorie ca o eroină a neamului nostru. De la viața ei trăită cu mult curaj și până la moarte, orice amănunt ce ține de eroina de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, este demn de știut și memorat. La fel și fotografiile care ne aduc aminte de existența ei. De curând, colecționarul de imagini din trecut, Ion Țîrlea, a postat în mediul virtual o poză document de la cortegiul funerar cu rămășițele pământești ale Ecaterinei Teodoroiu, moment surprins la Focșani, la data de 5 iunie 1921.
Detașamente de la toate unitățile militare au participat la cortegiul funerar, fiind intonat Imnul Regal.
„În data de 5 iunie 1921, osemintele Ecaterinei Teodoroiu au fost aduse pe un afet de tun, tras de șase cai, într-un ceremonial de o rara solemnitate, de la Poieni, comuna Fitioneşti, judeţul Vrancea, în Focșani. Detașamente de la toate unitățile militare ale județului au întâmpinat și au însoțit cortegiul de la 2 kilometri înainte de intrarea în oraș împreună cu muzica regimentului 50 Infanterie. În lucrarea sa, despre istoria orașului Focșani, I. M. Dumitrescu, povestește : «La sosirea carului mortuar, corurile şi muzica Regimentului 90 Infanterie, toate şcolile au intonat în chip măreţ Imnul Regal. Cortegiul a străbătut Calea Cuza Vodă, strada Centrală, strada Mare, Bulevardul Carol până la Capela Militară, unde s-a depus sicriul cu osemintele”, consemnează Ion Țîrlea, administratorul paginii Târgu Jiu Odinioară.
După două zile în care i s-au adus flori, rămășițele sale pământești au fost trimise la Târgu-Jiu.
„La Capela Militara s-a organizat un pelerinaj unde cetățenii și reprezentanți ai instituțiilor orașului au depus flori și coroane. Pe data de 7 iunie, sicriul a fost îmbarcat într-un vagon special și transportat către Târgu-Jiu. Aici, reînhumarea s-a făcut la 9 iunie 1921 în fața clădirii primăriei și a Bisericii Catedrale din Târgu-Jiu, în cadrul unor funerarii naționale. Ca un omagiu și în semn de prețuire, sicriul i-a fost construit din oțelul unor tunuri capturate de la inamic. Ulterior, în 1935, peste locul înhumării, Milița Petrașcu va realiza mausoleul din travertin italian ce străjuiește și astăzi mormântul”, mai precizează Ion Țîrlea.
Mausoleul se află în Piața Prefecturii din Târgu-Jiu, pe o parte a acestuia fiind sculptate scene din copilăria eroinei de la Jiu, iar pe latura opusă a fost realizat un moment în care Ecaterina Teodoroiu salutată cercetaşii din rândurile cărora a făcut parte. Celelalte două feţe o prezintă pe Eroina de la Jiu în război: pornind la atac şi la sfârşitul vieţii, când este purtată pe braţe de soldaţi spre locul de veci.
În colțurile mausoleului se află femei îmbrăcate în straie naționale, acestea ținând în mână câte o cunună de lauri pentru faptele brave ale eroinei care își găsește odihna veșnică în Piața Prefecturii. Eroina, pe numele său adevărat Cătălina Toderoiu, a trecut în eternitate la data de 22 august 1917.