Festivitatea de inaugurare a capodoperelor artei moderne realizate de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu a avut loc la data de 27 octombrie 1938, când s-a celebrat comemorarea Luptelor de la Podul Jiului.
În fiecare an, evenimentul istoric a fost comemorat pe 14 octombrie, însă, în anul 1938, Prefectura Județului Gorj a luat hotărârea de a marca Luptele de la Podul Jiului pentru data de 27 octombrie, pentru a inaugura și ansamblul realizat de Brâncuși chiar în memoria eroilor care s-au jertfit în Primul Război Mondial.
„Prefectura Județului Gorj înștiințează, prin adresa nr. 17551 din 17 octombrie 1938 , pe Rezidentul Regal al Ținutului Olt că serbarea pentru comemorarea a 22 de ani de la lupta de la podul Jiului a fost amânată pentru ziua de 27 octombrie, același an. În cadrul acestei manifestări, la solicitarea d-nei Arethie Tătărescu, urma să se facă «și sfințirea și predarea Primăriei Târgu Jiu, a Coloanei Recunoștiinței din parcul nou al orașului precum și Portalul din grădina publică, monumente ridicate de către Ligă pentru proslăvirea memoriei Eroilor Gorjului». Prefectura înaintează și programul serbării, înștiințând că acesta a fost transmis și Secretariatului General al M.A.N. pentru «a încuviința participarea ofițerilor și trupelor din localitate și a fi complectat dacă va fi nevoe după propunerile inițiatorilor serbărei…»“, arată Sorin Buliga, cercetător în cadrul Centrului „Constantin Brâncuși“.
Festivitățile au început la Coloana „fără de Sfârșit“
Prima dată a avut loc o slujbă pentru sfințirea Coloanei, după care s-a desfășurat un Tedeum la Biserica Sf. Apostoli, de pe Calea Eroilor. Cortegiul s-a deplasat, apoi, pe Calea Eroilor și a ajuns în Grădina Publică, unde a avut loc sfințirea Porții Sărutului și a Mesei Tăcerii.
„Programul festivităților de la 27 octombrie 1938 urma să se desfășoare astfel: după sfințirea „Coloanei Recunoștiinței”, cortegiul (format din reprezentanți ai clerului, oficialități, public, elevi, profesori și militari) se deplasează la Biserica Sf. Apostoli pentru oficierea unui Tedeum pentru pomenirea eroilor, după care acesta «continuă drumul pe Calea Eroilor, până la portalul din grădina publică, unde va avea loc sfințirea și cuvântările ocazionale…», care „se vor referi la luptele dela Valea Jiului, la predarea și primirea monumentelor oferite de către Liga Națională a Femeilor din Gorj».
Același cortegiu avea programate opriri la Podul Jiului și la mormântul Ecaterinei Teodoroiu, unde urmau să fie oficiate, de asemenea, servicii religioase. Festivitățile se încheiau cu «defilarea școalelor, societăților, premilitarilor și armatei, pe Bulevardul C.A. Rosetti, în fața portalului»“, mai menționează Sorin Buliga.