Luiza Ghigeanu este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” și membru al FotoClubului CNET. Luiza este pasionată de fotografie, dar și de voluntariat. Își dorește să poată ajuta cât mai multe persoane și face parte din asociații non-guvernamentale, care o ajută să facă ceea ce îi place. Va face voluntariat și în cadrul Asociației „Dăruiește Fericire”, condusă de Elena Pomană din Târgu-Jiu.
Reporter: Ce ne poți spune despre tine, Luiza?
Luiza Ghigeanu: Sunt elevă în clasa a XII-a, la profilul Biochimie, la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu’”. Mi-am petrecut anii copilăriei, aici, la Târgu-Jiu, dar până să mă trimită părinții la școală, petreceam cam 3-4 luni din an la țară, într-un sat din județul Olt, aflat la granița cu județul Dolj, cam la 10 km distanță de celebra localitate Dăbuleni. Acolo am învățat multe lucruri utile, lucruri pe care copii din ziua de azi nu știu să le facă, am început să văd lumea și prin conceptul celor din sat, menținând tradițiile locale cu fiecare ocazie.
Rep.: La ce vârstă ai pus mâna pe un aparat de fotografiat și care au fost primele subiecte?
L.G.: Cred că eram în clasa I. Îmi plăcea foarte mult să fotografiez natura, mai ales florile. Încă păstrez prima poză pe care am realizat-o, este un potret al mamei mele.
Rep.: Ce îți place cel mai mult să fotografiezi? De ce?
L.G.: Iubesc să simt formele și culorile poveștii redate prin fotografiile mele. Îmi place foarte mult să fotografiez clădirile cu o simetrie perfectă, cât și chipul oamenilor care spun lucruri aparte.
Rep.: Ai studii în domeniu și cu ce ai început?
L.G.: Am făcut cursuri de fotografie la Facultatea de Arte și Design din Timișoara, în cadrul unui proiect național, West Summer University. Din clasa a IX-a fac parte din FotoClubul liceului, în cadrul căruia am descifrat pentru prima dată din tainele fotografiei: reguli de compoziție, tehnică și modul de lucru, abordarea subiectelor foto.
Rep.: Ce facultate dorești să urmezi? De ce biologia, ca alternativă?
L.G.: Îmi doresc să fiu admisă la departamentul Regie de Film și Tv în cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București. Ca alternativă, am ales Facultatea de Biologie în cadrul Universității din Timișoara, deoarece biologia a contribuit, contribuie și va contribui întotdeauna la dezvoltarea armonioasă a capacităţilor fizice şi intelectuale ale omului.
Rep.: Te inspiri de la fotografi consacrați?
L.G.: Nu m-am inspirat niciodată de la fotografi consacrați, mă inspir adesea de la fotografi amatori, deoarece nu își pun amprenta lor faimoasă și renumită într-o fotografie, ci își exprimă propriile trăiri, amintiri prin chipul modelelor, prin folosirea anumitor obiecte, prin expunerea stării vremii în fotografiile de peisaj.
Rep.: În ce alte surse îți găsești inspirația?
L.G.: Inspirația o găsesc în viața de zi cu zi. Uneori, spun că viața mea este un serial cu sezoane și episoade infinite, acțiunea putând să se schimbe de la o secundă la alta, cu multe răsturnări de situații. Asta se întâmplă datorită oamenilor pe care îi întâlnesc zilnic, dar sunt și oameni care îmi pot influența inspirația în primele secunde de când interacționăm, fie verbal sau doar cu o privire.
Rep.: Ce înseamnă fotografia pentru tine?
L.G.: Fotografia este pasiunea de a comunica altei persoane emoțiile stârnite de un subiect. Este arta de a comunica pasiunea și trebuie să fiți pasionați de subiectul pe care-l fotografiați.
Rep.: Ce planuri de viitor ai?
L.G.: Mi-aș dori să pot participa la un festival de studenți din Timișoara, StudentFest, chiar în luna mai are loc, va fi o expoziție personală acolo. StudentFest este un proiect de anvergură, care creează un mediu propice dezvoltării personale a tinerilor artişti. Pe viitor, vreau să îmi deschid un ONG.
Rep.: Unde au apărut fotografiile tale?
L.G.: Fotografiile mele au apărut în expoziții organizate de FotoClubul C.N.E.T: Muzeul Județean Gorj, CJCPCT Gorj, Școala Gimnazială „Antonie Mogos” din satul Ceauru, comuna Bălești.
Rep.: În ce proiecte ai fost implicată în anii de liceu?
L.G.: Am fost implicată în foarte multe proiecte. Am făcut cursuri și module de formare, precum: leardership și luarea deciziilor, persuasiune, curs de comunicare și dezvoltare personală, managementul conflictelor, dezvoltare organizațională, management de proiect, lideri de tineret, lucru în echipă, autocunoaștere și dezvoltare personală. West Summer University este un proiect realizat de Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT), la Timișoara, la care particip. Acest proiect vizează participarea a peste 200 de elevi de clasa a XI-a din toată țara, ce vor deveni pentru doua săptămâni studenți la una din cele 11 facultăți din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Am mai participat la Școala de Iarnă, proiect organizat de către Asociația Generației de Azi, având ca scop promovarea valorilor morale în rândul tinerilor și responsabilizarea acestora cu privire la viața lor și rolul pe care îl au în familie, școală și societate.
Rep.: Cu ce ONG colaborezi și cu ce se ocupă?
L.G.: Fac parte din Consiliul Județean al Elevilor Gorj este o organizație formată dintr-o echipă de reprezentanți aleși prin vot democratic, care reprezintă toate interesele unității structurale și funcționale a sistemului de învățământ, care reprezintă elevul. Colaborez cu „Together Everyone Achives More” (T.E.A.M), este o organizație non-guvernamentală și non-profit care vizează dezvoltarea tinerilor. De asemenea, colaborez cu Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara (OSUT), scopul OSUT este de a reprezenta interesele comune ale studenţilor şi de a stimula participarea acestora la actul educaţional, la viaţa socială, economică şi culturală. Una dintre cele mai importante colaborări este cu Asociația Generației de Azi (AGA), care derulează programe de dialog cu tinerii pe probleme specifice vârstei. Refugiul Urban este o organizație non-guvernamentală axată pe promovarea culturii alternative în județul Gorj și nu numai.
Rep.: Ce înseamnă voluntariatul pentru tine?
L.G.: Voluntariatul înseamnă mult pentru mine, iubesc să fac asta, oriunde, oricând, la orice oră. Majoritatea actelor de voluntariat le fac împreună cu persoane care văd lumea prin alți ochi, persoane cu suflet, iar faptul că prietenii apropiați nu mă susțin în practicarea acestei activități, mă motivează și mai mult, ambiția mea nu poate fi doborâtă prea ușor. Fac voluntariat în toate domeniile care se ivesc. ONG-urile care mă ajuta la practicarea voluntariatului sunt: Asociația Cercetașilor Tradiționali, Unitatea „General Dragalina” -Târgu Jiu; Asociația Școala Gorjeană; Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Gorj. În curând, o să fac voluntariat și la Asociația „Dăruiește Fericire”, în cadrul căreia vom promova și contribui moral la ajutarea persoanelor cu dizabilități.