Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Badea Cârțan este protagonistul acestei imagini surprinse cu mai bine de 100 de ani în urmă, pe scările renumitului Colegiu Național „Tudor Vladimirescu”. Acesta a fost un țăran autodidact din Făgăraș, care a purtat o luptă pentru independența și drepturile românilor. Gheorghe Cârțan, căci acesta este numele ce i s-a dat în 1849, a învățat singur să citească și făcea acest lucru cât timp își supraveghea miorițele. În misiunea sa de culturalizare a românilor, a distribuit cărți în zonele mai puțin accesibile, dincolo de munți, cărți care erau aduse clandestin din România, în timpul ocupației Austro-Ungare.

În fotografia publicată de Ion Țîrlea pe pagina comunității sale online, Târgu Jiu Odinioară, găsim o scurtă istorioară a călătoriei lui Badea Cârțan către Roma: „(…) În 1896, Badea Cârțan a plecat, pe jos, la Roma să vadă Columna lui Traian. A rupt pe drum patru perechi de opinci. Cum a ajuns, se făcuse seară, s-a așezat pe trotuar și s-a culcat la picioarele Columnei. A doua zi dimineață, trecătorii, polițiștii, ziariștii, au avut o revelație: un țăran din Cârţişoara, un dac la picioarele Columnei lui Traian. Presa din Roma a scris în ziua următoare: «Un dac a coborât de pe Columna: cu plete, cu cămașă și cușmă, cu ițari și cu opinci». I s-a publicat fotografia, i s-au luat interviuri. Badea Cârtan a făcut senzație la Roma, a fost invitat la mediile politice, culturale, jurnalistice din Italia, fiind primit cu simpatie și prietenie. În jurul anilor 1900, la invitația lui Iuliu Moisil, face o vizită în Târgu-Jiu și povestește elevilor de la colegiul «Tudor Vladimirescu» amintirile din călătoria de la Roma. La plecare, primește în dar cărți pentru nobila sa misiune . În 1904 autoritățile austro-ungare îl închid și îi ard toate cărțile care i le-au găsit la domiciliu, dar după punerea în libertate, continuă răspândirea de carte românească (…).”

A mai trăit până în anul 1911, iar apoi a fost înmormântat în cimitirul de la Sinaia, având inscripționat la căpătâi următoarele: „G. Badea Cârțan doarme visând la întregirea neamului său”.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.