Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Regele Mihai a vizitat Gorjul nu doar în anul 1944, atunci când s-a refugiat la Dobrița. Monarhul a fost fotografiat la vârsta de doar 17 ani în gara din municipiul Târgu Jiu, atunci când a venit pe meleagurile Gorjului alături de câțiva colegi pentru a se bucura de frumusețile de aici. Astfel, în timpul vizitei sale, regele a vizitat mănăstiri, peșteri, dar și alte obiective turistice.

Vizita Regelui Mihai a fost consemnată de Alexandru Doru Șerban în volumul „Vremelnic trecători prin Gorj”.  „La 12 iunie 1938, Regele Mihai, pe atunci Marele Voievod de Alba Iulia, s-a aflat în Gorj, într-o călătorie de studii, pe un itinerariu istoric, însoțit de câțiva colegi. Ajunși în gara din Târgu-Jiu au plecat cu trei mașini regale să viziteze județul. În prima zi au vizitat comuna Vladimir și valea Gilortului. La Vladimir au poposit mai întâi la biserica satului, apoi la casa lui Tudor Vladimirescu unde era instalat un muzeu și un cămin cultural. A doua zi au fost vizitate Mănăstirea și pestera Polovragi, peștera Baia de Fier și localitatea Novaci. A treia zi au vizitat Castrul Roman Bumbești Jiu, Cula de la Curtișoara si apoi s-au retras la corturile de la Tetila unde s-au făcut reconstituiri ale luptelor de la Jiu, din 1916”, a consemnat Al. Doru Șerban în cartea „Vremelnic trecători prin Gorj”.

Captivat de frumoasele meleaguri gorjenești, Regele și-a continuat periplul și chiar a participat la hora de la Tismana. Monarhul a avut ocazia să admire și minunatele costume gorjenești. „În zilele următoare, Marele Voievod a vizitat casa Ecaterinei Teodoroiu de la Vădeni, podul Jiului, Muzeul «Alexandru Ștefulescu», apoi frumoasa localitate Runcu, luând masa la izvoare, la casa batranului Nicolae M. Albulescu. Au vizitat biserica, primăria și apoi au urcat pe munte și au străbătut pitoreasca Vale a Sohodolului. Au mai fost vizitate: Tismana, Pocruia, Isvarna. În amiaza zilei de duminică, Marele Voievod Mihai și suita sa au asistat la hora de la Tismana la care a cântat formația lui Rugină. Au fost admirate frumoasele costume populare și horele gorjenești. S-a înnoptat la Mănăstirea Tismana, iar a doua zi grupul s-a îndreptat spre Baia de Aramă”, mai scria Al. Doru Șerban.

Imaginea cu Regele Mihai a fost publicată de colecționarul Ion Țîrlea, fotografia fiind pusă la dispoziția acestuia de către gorjeanca Liliana Jinca.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.