Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Construcția uneia dintre cele mai impozante clădiri din municipiul Târgu Jiu a fost surprinsă în imagini care au devenit mărturii ale istoriei noastre. Este vorba despre câteva fotografii care ne arată cum a fost pusă piatra de temelie a Colegiului Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, dar și ce personalități importante ale țării au luat parte la acest moment. 

Imaginile ne arată cum a fost ridicat pas cu pas acest imobil cu o arhitectură deosebită. „Târgu-Jiu – Colegiul «Tudor Vladimirescu»: ceremonia punerii pietrei fundamentale a clădirii – 1896. Nu știu dacă fotografia a fost făcută înainte, după, sau în timpul acestei festivități. Pe placarda centrală scrie «PIATRA FUNDAMENTALĂ» , iar în tablourile din mijloc apare (din ceea ce pot să-mi dau eu seama) regele Carol, în dreapta, dar și regina Elisabeta în stânga”, scrie gorjeanul Ion Țîrlea la descrierea uneia dintre fotografiile care înfățișează construirea Colegiului Național „Tudor Vladimirescu”.

Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu a fost construit pe fostul amplasament al casei Grigore și Smaranda Călinescu. „Familia Călinescu a locuit aici până în ultimele decenii ale secolului XIX când terenul și casa au trecut în proprietatea Ministerului Învățământului care a început construirea aici a unei clădiri care va servi, într-o primă fază, ca sediu al Gimnaziului «Tudor Vladimirescu» și apoi a liceului cu același nume, construcție emblematică pentru acest oraș, inaugurată în anul 1898”, scrie Ion Duguleanu în volumul „Târgu Jiu * Case *Oameni * Destine”.

Distribuie:

1 Comment

Comments are closed.