Orașul Târgu Jiu se clasează printre cele mai frumoase din țară, însă evoluția sa a fost de durată, iar mărturie stau unele fotografii din anii ’80, imagini publicate de pagina „Târgu Jiu Odinioară”, a gorjeanului Ion Țîrlea. Una dintre ilustrate înfățișează un important moment în care au fost demarate marile demolări în urbea de pe Jiu, astfel încât aici să fie construite cartiere de blocuri.
Pe pagina de socializare a gorjeanului Ion Țîrlea, „Târgu Jiu odinioară”, putem găsi o colecție impresionantă de fotografii, mărturii ale trecutului nostru. O imagine realizată în jurul anilor ’80 ne arată cum orașul lui Brâncuși a devenit șantier din cauza demolărilor care au fost realizate cu un singur scop, acela ca urbea să evolueze și să fie construite blocuri care dăinuie inclusiv în prezent. „Târgu Jiu – demolări pe strada Victoriei la sfârșitul anilor ’80. În planurile de sistematizare ale orașului din perioada comunistă, toate casele vechi din zona centrală erau sortite demolării pentru a face loc noilor cartiere de blocuri. Revoluția din ’89 a reușit să scape ceva din acest tăvălug, dar o bună parte din clădiri, căzuseră deja pradă buldozerelor. Domnul Cămui Iulian este sursa acestei fotografii. Aștept din partea domniilor voastre (de prin cutiile cu amintiri ale bunicilor) și alte fotografii de prin Târgu-Jiul și Gorjul de odinioară! Mulţumesc tuturor celor ce au contribuit cu imagini la această pagină sau au de gând să o facă!”, a precizat Ion Țîrlea.
În imaginea document se pot observa mai multe clădiri importante din oraș, unele existând și astăzi. Astfel, în partea stânga se poate vedea Hotelul Gorj, iar în dreapta este clădirea sălii de spectacole „23 August”, ce funcționa și ca cinematograf. „Acea cladire, după Revoluție, a fost modificată și a devenit Teatrul «Elvira Godeanu»”, mai spune Ion Țîrlea.
Pe pagina de facebook „Târgu Jiu Odinioară” sunt postate constant poze care pot fi considerate martori muți ai trecutului. Oricine este pasionat de istoria orașului Târgu Jiu este invitat să arunce o privire în vremurile de odinioară, accesându-i pagina gorjeanului Ion Țîrlea.
1 Comment