Imaginea surprinsă în anul 1943, în comuna Baia de Fier, înfățișează un grup de tineri la cea care avea să fie ultima petrecere dinainte de înrolarea în armată, un pas important în viața lor. Tinerii din fotografie aveau să fie recrutați și trimiși pe front odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, unde aveau să înfrunte urgia războiului.
Ion Țîrlea, cercetător al istoriei locale și distribuitorul acestei imagini pe comunitatea online Târgu Jiu Odinioară, relatează cum înrolarea în armată reprezenta o tranziție a tinerilor, de la feciori la bărbați.
„O mică petrecere de rămas bun, în 1934, organizată de către tinerii din comuna Baia de Fier care urmau să plece în armată. Nicolae Piluță s-a aflat printre ei. Lăutari, voie-bună și o frumoasă tovărășie într-un moment socotit important, acela al trecerii de la feciorie, la viață de bărbat. Nimeni nu bănuia crunta nenorocire ce plutea asupra tuturor. Aveau să fie recrutați în 1943 și trimiși pe front, unde au avut de înfruntat nebunia, groaza și urgia războiului.”
Fotografia a fost preluată din al doilea volum „Eroii comunei Baia de Fier”; scrisă de Ion Duguleanu în colaborare cu Constantin Rădescu și Ec. Mirela Drăgănescu și conține monografia familiilor eroilor celui de-al Doilea Război Mondial.
„Fotografia face parte din al doilea volum, „Eroii comunei Baia de Fier” al domnului Ion Duguleanu. Colaboratori ai domniei sale sunt: preot Constantin Rădescu și Ec. Mirela Drăgănescu. Cartea aduce în prim-plan nu numai eroii celui de-al doilea război mondial ci și o monografie a familiei fiecăruia dintre ei. Lucrarea este o incursiune în trecut, realizată cu multă pricepere, cu dăruire cu pasiune și cu multă, multă muncă.
Este o aducere aminte, o ofrandă și un prinos de recunoștință celor ce, de multe ori cu prețul vieții, au aparat aceste meleaguri, ca ele să rămână în stăpânirea noastră, generațiile următoare. Mai jos numerele de telefon ale domnului Ion Duguleanu, unde cei interesați pot afla detalii despre achiziţia cărții /cărţilor ( 0253/227983, 0734/168140 – de regulă, seara).”, precizează Ion Țîrlea, în continuarea descrierii fotografiei.