Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Într-o fotografie din anul 1899, observăm un grup de dascăli ai Gimnaziului „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, purtând o vestimentație specifică acelei epoci, amintindu-ne de importanța pe care aceștia o aveau în societate. Printre ei se află și Iuliu Moisil, o personalitate marcantă a județului Gorj, un intelectual al cărui nume răsună și în zilele noastre.

Meseriile de învățător și preot erau printre cele mai nobile ale acelor timpuri, ele oferind un mare sprijin oamenilor de rând, după cum spune Ion Țîrlea, cercetător al istoriei locale, în descrierea fotografiei distribuită de acesta pe pagina lui de socializare, Târgu Jiu Odinioară.

„Parfum de epocă – profesori ai Gimnaziului Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu, pe scările instituției în 1899.”

„Parfum de epocă – profesori ai Gimnaziului Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu, pe scările instituției în 1899. Eleganța ținutelor impune prin vestimentația cu ștaif purtată de domnii de odinioară: joben, frac, papion, baston la care se adaugă nelipsita “mustață în furculiță”, o nuanță definitorie a acelei epoci încărcată de un farmec aparte.

Sobri, pedanți, domniile lor ne amintesc de prestanța pe care un dascăl trebuie să o aibă, de importanța meseriei și de respectul binemeritat de care se bucurau în acea perioadă învățătorul și preotul, sprijinul cel mai apropiat al omului de rând, al omului din popor în general cu puțină știință de carte.”

Iuliu Moisil, un mare intelectual, alături de mai multe personalități din Gorj, si-au dedicat viețile culturii și răspândirii acesteia, lăsându-ne moștenire o adevărată bogăție culturală.

„În dreapta sus (cu barbă) îl putem observa pe Iuliu Moisil, cărturarul, intelectualul și patriotul, care alături de alte personalități locale ale sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX au creat o adevărată revoluție culturală în Gorj. A fost profesor și apoi director al Gimnaziului Tudor Vladimirescu, unde a strâns în jurul său o pleiadă de cadre didactice de excepție.

Alături de Alexandru Ștefulescu, Ștefan Bobancu și Ion Popescu Voiteşti a fost unul dintre dascălii felinar, dintre cei ce și-au întrecut cu mult cerințele meseriei, au lăsat o vastă bogăție culturală în urmă lor și și-au închinat o bună parte din viață, benevol, nevoilor celor mulți.”, ne spune Țîrlea Ion.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.