Cei care se vor plimba prin parcul de pe Insulița de pe râul Jiu, din municipiul Târgu-Jiu, își vor putea încărca telefoanele mobile într-un foișor care își produce singur energia! Foișorul inteligent construit de elevii din Tabăra Meseriașilor a fost adus, luni, în parcul Insulița din Târgu Jiu. O parte dintre adolescenți au participat la montarea foișorului alături de trainerii de la EFdeN.
Astfel, un număr de 50 de elevi din județul Gorj, participanți în vara anului trecut la Tabăra Meseriașilor, program susținut de către OMV Petrom, au venit luni pe insulița de pe Jiu pentru a monta foișorul inteligent! Anul trecut, în total, 200 de elevi din Gorj, de la clasele IX-XI, din cadrul a 24 de licee tehnologice și școli profesionale au învățat lucruri noi în „Tabăra meseriașilor”. Zece dintre elevii fiecărei serii au primit din partea Petrom burse în valoare 500 lei/lună pentru viitorul an școlar. În total, 40 de elevi din Gorj beneficiază de astfel de burse din partea societății private. Luni, la Târgu-Jiu, 50 dintre adolescenți s-au regrupat și s-au reîntâlnit cu trainerii EFdeN și reprezentanții OMV Petrom și au montat cu succes foișorul sustenabil, care a fost donat comunității.
De acum încolo, turiștii și cetățenii ieșiți la plimbare în parcul de pe Insuliță vor putea admira frumosul foișor de lemn și nu numai! Foișorul realizat de elevi îmbină tehnologiile moderne de iluminat, producţia de energie verde şi cea de stocare şi design-ul tradiţional. „Este foarte important pentru elevii care au realizat acest foișor să îl revadă și să le aducă aminte de ce înseamnă să faci un produs sustenabil. Este, poate, cel mai sustenabil foișor din lume și a fost amplasat astăzi în municipiul Târgu-Jiu, pe Insuliță, cu ajutorul celor mai tari elevi din Țara lui Andrei. După o aventură lungă, Foișorul ce produce singur energia cu ajutorul panourilor foto-voltaice va putea încărca telefoanele sau laptopurile gorjenilor și vizitatorilor care vor ajunge în parc!”, a spus Mihai Toader-Pasti, reprezentant EFdeN.
România are nevoie de buni meseriași, iar cei de la OMV Petrom au gândit acest proiect pentru ca elevii de la școlile profesionale sau licee cu profile tehnologice să învețe mai bine meserie! „România Meseriașă a revenit acasă într-un moment în care noi am vrut să lăsăm ceva acestui oraș minunat! Este singurul foișor inteligent din România, construit de viitorii meseriași ai Gorjului. Acești elevi s-au redescoperit, au înțeles că România are nevoie de ei, au căpătat încredere în ei. A avea o meserie este ceva extraordinar! (…) România are nevoie de meseriași buni. Avem angajatori care au locuri de muncă, dar nu găsesc meseriași bine pregătii. În tabără, copiii au învățat lucruri despre antreprenoriat, dezvoltare personală, dar și partea practică. Campania România Meseriașă-Tabăra meseriașilor își propune să susțină segmentul meseriașilor, astfel încât să fie în mai mare măsură respectați și apreciați”, a spus Mona Nicolici, reprezentant al OMV Petrom.
Mona Nicolici a dorit ca elevii participanți la proiect să taie panglica inaugurală, unul dintre copii povestind și despre experiența din Tabăra Meseriașilor. „A fost o poveste foarte interesantă și este foarte meseriaș ceea ce noi toți, împreună, am reușit să facem în Tabără! Acest foișor, munca noastră, va rămâne aici! Proiectul acesta ne-a făcut să realizăm că spiritul de echipă este extrem de important, căci doar așa putem construi ceva sustenabil. Andrei, de acum, are mai multă experiență, am mai multă încredere în mine, comunic mai bine și vreau să profesez în domeniul electric! Pe lângă numeroasele noțiuni pe care le-am aflat aici, plecăm acasă cu o lecție foarte importantă: Schimbarea începe cu noi!”, a spus Andrei, unul dintre elevii care a participat la Tabără.