Florica Zaharia a studiat la Liceul Pedagogic din Deva, pe care l-a absolvit în anul 1974, iar pasiunea sa pentru țesături a făcut-o să meargă către Școala Populară de Artă și apoi către Universitatea de Arte „Nicolae Grigorescu” din București, pe care a finalizat-o în anul 1981. Cu câțiva ani înainte de Revoluția din Decembrie, după ce făcut costumația actorilor din filmul „Ochi de urs”, în regia lui Stere Gulea, hunedoreanca a reușit să plece din România, ajungând în Satele Unite ale Americii. O dată ajunsă pe tărâmul american Florica Zaharia a început să-și caute de lucru, chiar dacă știa doar trei cuvinte: „Bună”, „Da” și „Nu”.
Singurele lucruri pe care le avea cu ea, când a ajuns în America, erau două tapiserii pe care le-a prezentat unei agenții de recrutare, arătându-le celor de acolo ce poate să facă. Cei de la această agenție au sunat la Muzeul Metropolitan de Arte din New York spunându-le că le-a bătut la ușă o imigrantă talentată, iar norocul i-a surâs Floricăi Zaharia, deoarece cei de la acest muzeu chiar aveau nevoie de cineva la Departamentul de Conservare a Textilelor, pentru a lucra proiectul Tapiseriei Burgos.
În câteva zile, hunedoreanca obținea propria legitimație ca angajată la Metropolitan Museum of Art, iar la retragerea lui Nobuko Kajitani, cel care a creat și condus departamentul unde a fost angajată, timp de trei decenii, între anii 1973 și 2003, Florica Zaharia a fost desemnată să-l urmeze în funcție. Tot în acel an, românca și-a obținut doctoratul în arte vizuale la Universitatea de Arte din București.
De-a lungul timpului hunedoreanca a organizat mai multe expoziții, dintre care trei numai în 2016 la New York, dintre care una la Metropolitan și una la Institutul Cultural Român din acest oraș:
„În 2016 am organizat trei expoziţii la New York, dintre care două la Metropolitan şi una la Institutul Cultural Român din New York, în care am inclus material textil românesc din colecţia muzeului şi din colecţia personală FARZ (Florica, Romulus şi Ana Zaharia). În octombrie a fost deschisă o altă expoziţie la New York, în colaborare cu Muzeul Ucrainean, intitulată «Ecouri carpatine: Materiale textile tradiţionale şi tehnologii din Munţii Carpaţi ai României şi Ucrainei», care a cuprins, de asemenea, material textil din colecţia familiei noastre. Toate aceste expoziţii fac parte dintr-o acţiune continuă, amplificată în ultimul an, de a prezenta publicului american textilele româneşti şi cele est-europene, pentru a atrage atenţia asupra importanţei lor în patrimoniul textil universal“, arată Florica Zaharia.
Cei care veți intra pe site-ul metmuseum.org o veți putea găsi pe Florica Zaharia unde este prezentată ca un membru valoros al acestei echipe de prestigiu mondial:
„Florica Zaharia, conservator emerit, s-a alăturat departamentului în 1988 şi îl conduce din 2003, lucrând cu un grup renumit în lume de conservatori de textile. Ea a cercetat, a publicat, a ţinut cursuri şi a organizat expoziţii pe tema conservării de textile, cu precădere a celor din Europa de Est“
Ambasadorul Americii adus de Florica Zaharia în Băița
În anul 2017, localitatea Băița era vizitată de către Hans Klemen, ambasadroul american, care a vizitat viitorul muzeu de materiale textile, pe care hunedoreanca urma să-l deschidă în localitate.
Muzeul Textilelor
Unul dintre visele Floricăi Zaharia a devenit realitate, și anume de a deschide la Băița un Muzeu al Textilelor, unde să fie expusă colecția familiei, strânsă în ultimii 40 de ani.
„Ideea unui asemenea proiect a venit din pasiunea pentru istorie, pentru trecutul nostru, pentru textile şi pentru arhitectura tradiţională. Trăind o perioadă departe de casă şi cu gândul la casă, întorcându-ne periodic, începi să observi lucrurile care se deteriorează lucrurile care sunt importante într-o comunitate, într-o regiune şi care dispar şi atunci încet-încet, paralel cu colecţionarea textilelor, care nu e numai pasiune, dar este şi profesie pentru mine, am colecţionat şi casele acestea care se deteriorau şi avem în intenţie să le restaurăm”, a transmis hunedoreanca, din Băița.
În cadrul acestui muzeu, cei care veți merge să-l vizitați, veți putea vedea o colecție alcătuită din fibre, coloranți și structuri textile, dar și o bibliotecă de specialitate. În același timp, trebuie să știți că această colecție cuprinde piese textile bidimensionale, costume, accesorii, precum și instrumente textile din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania, dar și America.
Totodată, trebuie știut că acest muzeu are trei locații, și anume: două în comuna Băița și una în satul Hărțăgani, iar pentru a obține mai multe informații puteți accesa pagina de internet www.muzeultextilelor.org, dar și pagina de facebook a muzeului, accesând link-ul https://www.facebook.com/Muzeul-Textilelor-1931136000529726 .
1 Comment