Filmul documentar „Ecaterina Teodoroiu, eroina poporului român” a fost prezentat vineri, 17 martie, în aula Ministerului Apărării Naționale (MApN), în fața unui public distins format din ofițeri de prim rang ai armatei române, reprezentanți ai MApN, Guvernului României, Casei Regale, urmași ai „eroinei de la Jiu“, elevi și studenți din București.
Corul și fanfara armatei române au prezentat un program artistic, care a cuprins melodii patriotice. Realizatorul filmului documentar, Dorin Brozbă, și viceprimarul municipiului Târgu Jiu, au primit distincții din partea conducerii MApN. Dorin Brozbă a primit „Emblema de onoare a Statului Major General“, pentru promovarea imaginii Armatei României în rândul populației, iar Adrian Tudor a fost recompensat pentru acțiunile organizate în memoria Ecaterinei Teodoroiu. Distincțiile au fost acordate de către Otilia Sava, ministru secretar de stat al MApN. La manifestarea din aula Ministerului au mai fost prezenți alteța sa regală, prințul Radu al României, general-locotenent Adrian Tonea, locțiitor al șefului Statului Major General.
Filmul documentar a fost lansat la împlinirea a 100 de ani de la avansarea eroinei la gradul de sublocotenent
Filmul documentar „Ecaterina Teodoroiu, eroina poporului român” a fost lansat la Târgu Jiu pe data de 10 martie 1917, exact când s-au împlinit 100 de ani de la avansarea Ecaterinei Teodoroiu la gradul de sublocotenent şi acordarea medaliei «Virtutea Militară» clasa a II-a pentru faptele ei de vitejie pentru bătăliile de la Jiu, precum şi pentru cele din Moldova, fiind primul ofiţer femeie al armatei române, într-o perioadă în care femeile nu avea dreptul să voteze. „Ideea realizării acestui film mi-a venit în urmă cu șapte ani când am fost prezent la Școala Gimnazială «Ecaterina Teodoroiu» din municipiul Brăilă, unde o fetiță m-a întrebat dacă Ecaterina Teodoroiu este un personaj de basm. Sper că am demonstrat că Ecaterina Teodoroiu este reală și este a noastră. Am pornit munca la acest film în urmă cu doi ani de zile, iar prima documentare a fost la Arhivele Naționale de Filme, unde am găsit materiale rare care pot fi văzute în acest film”, a spus Dorin Brozbă.