„Festivalul Răciturilor“, care s-a desfășurat sâmbătă, 17 septembrie, la Vila Ursu din Tismana, a reunit reprezentanții a 14 pensiuni din județul Gorj, care au prezentat „specialitățile casei“. De pe mesele de prezentare nu au lipsit, așa cum era de așteptat, piftiile de diferite feluri.
Piftiile au fost la loc de cinste pe mesele participanților la cea de-a opta ediție a „Festivalului Răciturilor“. Piftiile tradiţionale, din carne de porc sau pasăre, ori specialităţi din păstrăv sau fazan au fost „vedetele“ festivalului.
Maria Bojincă, de la pensiunea „Brâncuşi“, Peştişani, ne explică modul în care se prepară o piftie gustoasă: „Am pregătit piftii de fazan, de păstrăv, de caras, curcan, sărmăluţe, fazan umplu, pâine făcută acasă. Ca o răcitură să aibă consistenţă şi să fie gustoasă trebuie să se folosească multă carne, de preferat din gospodărie. Piftia trebuie făcută în oale de pământ şi la foc moderat“. Aceasta a participat chiar de la prima ediție a festivalului.
Surpriza elevilor de la „Virgil Madgearu“
La ediția din acest an a „Festivalului Piftiilor“ au participat și elevii de la Colegiul Economic „Virgil Madgearu“, de la specializarea Alimentație Publică. Aceștia au pregătit un stand cu mâncăruri tradiţionale, denumit „Popasul lui Brâncuşi“.
„Am pregătit plăcintă cu mere caramelizată, turtă, sarmale şi, bineînţeles, răcituri de pasăre şi de porc, precum şi un platou ţărănesc. Toate produsele sunt făcute de către elevii de la specializarea de alimentaţie publică, sub îndrumarea doamnei profesoare Narcisa Călugăru“, a precizat Bianca Dragotă, elevă în clasa a X-a.
Muzică și voie bună
Pe lângă prezentarea gastronomică, cei prezenți s-au distrat și au jucat pe muzica unui ansamblu folcloric din localitate. De asemenea, organizatorii au pregătiti și o oală imensă cu sarmale pentru cei prezenți.
Primarul localităţii Tismana, Marian Slivilescu, a spus că evenimentul are menirea să prezinte potenţialul gastronomic al zonei:
„Este un festival care are maturitate. Exponatele pe care le-au adus participanţii sunt din ce în ce mai apetisante şi estetice. Prin acest eveniment se încearcă să se atragă atenţia asupra potenţialului nostru gastronomic, pentru că în zonă sunt atât crescători de animale, iar piftia are la bază acest ingredient, precum şi păstrăvării.
Este o posibilitate de a valorifica produsele agricultorilor prin intermediul pensiunilor turistice. Este prezentă o asistență numeroasă, asta şi pentru că este o zi în care temperatura şi soarele sunt generoase. Sperăm că prin acest fel de manifestări să le oferim celor care ne calcă pragul clipe frumoase“.