Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

Festivalul concurs de poezie „Freamăt de codru”, care are ca scop afirmarea şi promovarea creaţiei eminesciene, se va desfășura în localitatea Florești, din comuna Țânțăreni, acolo unde poetul nepereche a petrecut o vacanță de neuitat, care l-a inspirat în multe poezii, unele fiind scrise chiar în acest loc din județul Gorj.

Festivalul concurs are următoarele secțiuni: recitare din lirica eminesciană și creaţie literară – poezie. La concurs pot să participe elevi de gimnaziu, liceeni şi studenţi, secțiunile adresându-se pe de o parte elevilor de gimnaziu iar pe de altă parte liceenilor și studenților. La secţiunea recitare, concurenţii trebuie să pregătească un text reprezentativ din creaţia eminesciană. La secţiunea creaţie, concurenţii trebuie să trimită lucrările selectate de către fiecare unitate şcolară. Lucrările se vor trimite până cel târziu la 15 iunie. Premii se vor acorda atât la secţiunea creaţie, cât şi la secţiunea recitare şi constau în diplome şi cărţi. Juriul este alcătuit din poeţi, scriitori şi profesori de Limba şi literatura română.

Premiile vor fi acordate la Muzeul „Mihai Eminescu” de la Florești

Lucrările premiate vor fi publicate în ziarul local Ediție Specială de Țânțăreni. Decernarea premiilor se va face în duminică, 18 iunie, la Muzeul „Mihai Eminescu”din satul Florești. Organizatorii Festivalului concurs sunt Societatea Culturală „Mihai Eminescu-Florești”, Biblioteca Comunală Țînțăreni, Consiliul Local și Primăria Țânțăreni. Festivalul își propune stimularea talentului elevilor prin realizarea de creaţii artistice și descoperirea, promovarea şi mediatizarea tinerelor talente .

Eminescu a fost la Florești în vara anului 1878

Zoe şi Nicolae Mandrea au construit în moşia de la Floreşti un conac foarte frumos, unde l-au invitat pe Eminescu. „Data sosirii lui Eminescu la Floreşti ar fi în jurul zilei de 10 iunie 1878, iar a plecării, luna septembrie sau octombrie. El a călătorit cu trenul, coborând în staţia CFR Filiaşi, după care cu olacul s-a îndreptat spre Floreşti. (…) Fiind cunoscut şi apreciat de toţi românii de pretutindeni ca un mare poet, a fost bine primit de autorităţile comunale şi intelectualii satului: preotul Dumitru Duţescu şi dascălul Ioannu Vulpianu. A fost găzduit la conac, unde simţindu-se bine, poetul a dobândit liniştea necesară creaţiei literare“, arată profesorul Vasile Bobocescu.
Eminescu îi mărturisea lui Thedor Rosetti, într-o scrisoare, că se simte minunat la Floreşti. Peisajul moşiei unde îşi petrecea vacanţa era unul deosebit, având aproape Pădurea Arpadia, Câmpul Cerbului şi zăvoiul râului Gilort, unde se răcorea în vara anului 1878.

Ce poezii a scris Eminescu la Florești

Vasile Bobocescu susţine că Mihai Eminescu a creat 15 poezii în timpul vacanţei de la Floreşti, printre creaţiile sale numărându-se: „Pajul Cupidon“, „O rămâi“, „Pe aceeaşi ulicioară“, „De câte ori, iubito“, „Rugăciunea unui dac“, „Fiind băiet păduri cutreieram“, şi „Atât de fragedă“. Şi poezia „Freamăt de codru“ ar fi inspirată tot din perioada petrecută la Floreşti.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.