Informații contact

REVISTA CULT URA SRL, Str. Marin Sorescu 2A, Targu Jiu, Gorj

Tel. 0731 088 036

img_9038Aproximativ 120 de lucrări de grafică cu temă brâncușiană au fost puse pe jos în două săli din cadrul Muzeului de Artă din Târgu Jiu. Acestea fac parte din itinerantă „Ex-Libris Constantin Brâncuși”, care a fost vernisată și poate fi vizitată timp de o lună.

Expoziția este inedită, pentru că lucrările sunt puse pe jos, și nu pe pereți, așa cum se obișnuiește într-o simeză, iar, în plus, artiștii pot să contribuie în continuare cu lucrări, astfel în cât numărul de exponate poate să crească și expoziția să capete propria dezvoltare. Proiectul reuneşte aproximativ 200 de artişti plastici -graficieni, pictori, sculptori, ceramişti – din România, Grecia, Germania, Turcia, Bulgaria, Republica Moldova, Ungaria, dar şi scriitori sau actori, cu implicarea unor nume importante, cum ar fi academicienii Mircia Dumitrescu, Adam Puslojic şi Răzvan Theodorescu, precum şi profesori universitari şi artişti reprezentativi din diferite generaţii: Ştefan Câlţia, Gheorghe I. Anghel, Florin Ciubotaru, Napoleon Tiron, Aurel Vlad, Aurel Bulacu.
Expoziția se desfășoară sub patronajul UNESCO, Ministerului Culturii, Institutului Cultural Român și Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Expoziția are o durată de zece ani

Proiectul va dura până în anul 2026, când se vor marca 150 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Este pentru prima dată în România când se face un astfel de proiect de ex-libris și totodată este unic în lume. Acest eveniment cultural de mare amploare a primit, până acum, numeroase recunoașteri, printre care și Premiul Ministerului Culturii.

img_9063

Cel mai tânăr artist are patru ani

Profesorul Florin Stoiciu, inițiatorul și coordonatorul expoziției, a precizat: „Este o acțiune pe care am început-o în martie. S-a născut undeva lângă Drobeta Turnu Severin. Am făcut o glumă cu studenții mei, pe care i-am întrebat ce an este și ei nu au știut. Le-am propus să facem o expoziție și au lucrat pe rupte. Cel mai tânăr artist are patru ani. Este vorba de lucrări de gravură, care este singura formă artă democratică din lume. Este ușor de a expune în 4.000 de direcții în același timp. Artiștii se pot alătura proiectului nostru. Noi nu am crezut că va avea amploarea pe care a căpătat-o. Prima expoziție a fost la Muzeul Arheologiei din Constanța. Ne doream ca la Târgu Jiu să fie ultima expoziție, ca o apoteoză, dar ne-am dorit foarte mult să ajungem aici“.

Expoziția a mai fost prezentată publicului din Constanța, Tulcea, Iași, Ploiești, București, Grecia, Turcia și Bulgaria. Din Târgu Jiu, expoziția va ajunge în capitala Belgiei, iar anul viitor sunt programate expoziții în Berlin, Budapesta, Viena și Paris.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.