Expoziția „Doi” a artiştilor Dana Constantin şi Marcel Bunea a fost vernisată, ieri seară, la Muzeul Județean de Istorie. Manifestarea face parte din «Colocviile Brâncuși» dedicate împlinirii a 142 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.
Cei doi artiști au fost prezenți la deschiderea expoziției de la Târgu Jiu. Marcel Bunea a precizat că este cea mai reușită expoziție din cariera lui:
„Vreau să le mulțumesc celor care sunt prezenți la acest vernisaj. Eu sunt pentru prima dată la Târgu Jiu. Această expoziție a fost o provocare pentru mine, pentru că nu știam cum arată spațiile, pentru că întotdeauna am fost exigent cu mine. Mi-am promis că voi face cea mai bună expoziție din viața mea și cred că mi-a ieșit. Așa cum spuneam și la ultima expoziție de la Roma sunt mai bine de zece ani de când m-am mutat în atelierul nou și sunt marcat de Brâncuși, dar nu de formă, ci de esența gândirii lui, fără să fiu un doct. Cine crede că geometria este seacă și rece cred că se înșeală.
Nu găsiți cheia. (…) Iată-ne la Târgu Jiu, locul iubit de Brâncuși, unde a ridicat cel mai important complex artistic al Europei anilor 30-40 al secolului XX. Gustul pentru esență, sinteză și simbolic mi-a călăuzit pașii căutărilor ultimilor ani. Poate părea ciudat, pentru că nu sunt sculptor, ci pictor, dar impulsul lăuntric a fost determinant. Am convingerea că prin pictură am reușit să depășesc criza morală, socială și spirituală a epocii în care trăiesc. (…) A fi altfel este o calitate. De multă vreme nu mă mai interesează modele, sincronizarea cu orice preț la cu arta europeană și americană, pentru că, parafrazându-l pe Petre Pandrea și Brâncuși, sunt român și european“.
Ruxandra Demetrescu a explicat că arta prezentată este abstractă: „Este evident pentru orice privitor că cei doi artiști au ales ceea ce se numește drumul abstracției, care a reprezentat marele pas al modernității”.
Cine sunt Marcel Bunea și Dana Constantin
Marcel Bunea este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, promoţia 1982. Este conf.univ.dr. la Universitatea Naţională de Arte, Bucureşti, director al Departamentului Pictură şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. A primit Premiul pentru pictură în cadrul Festivalului Institutelor de Artă, Bucuresti, în 1981. Un an mai târziu, a primit premiul „Amfiteatru”, la Bucuresti. În 1991 primeşte Premiul pentru pictură: Salonul de Primăvară al Capitalei, București. În 1998, primeşte premiul pentru secţiunea „Spaţiu activ şi interactiv” în cadrul Salonului de Artă, Bucureşti. În 2003, premiul „Superlativele Cuvîntul” pentru Arte Plastice, București, în 2007 Premiul pentru excelenţă (ex aequo) acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Bucuresti, Premiul Flacăra pentru arte plastice, București, Premiul pentru pictură „Nicolae Grigorescu” acordat de Uniunea Naţională a Patronatului Român, Bucuresti, Premiul de excelenţă (ex aequo) pentru Arte Plastice acordat de Ministerul Culturii şi Cultelor, Bucuresti, Premiul pentru arte vizuale (ex aequo) acordat de către Ministerul Culturii şi Cultelor, Bucuresti. În anul 2010, primeşte Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România, Pictură, Bucureşti. În 2004, artistul a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer acordat de Preşedinţia României.
Dana Constantin este absolventă a Institutului de Arte Plastice, Facultatea de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, specializarea Pictură, promoţia 1988. Este prof. univ. dr. la Facultatea de Arte şi Design din Timişoara, director al Departamentului Arte Vizuale şi membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România. În anul 2011 a primit Premiul UAPR Filiala Timişoara, „Primus inter pares”. În 2009 Premiul Special al U.A.P.R. Bistrita Năsăud la Bienala de Arta Plastica „Lascăr Viorel” Piatra Neamţ. În 1995, Premiul U.A.P. RO. Specializarea Pictură/secţiunea tineret. În 2011 a primit din partea Academiei Române Diploma „Distincţia Culturală pentru întreaga activitate de creaţie artistică”. A primit mai multe nominalizări. În 2006, o nominalizare pentru Premiul U.A.P.- specializarea Pictura, 2003, nominalizare la Bienala Internaţională de miniatură Crna Gora Montenegro, iar în 1994, nominalizare la Premiul Salonului Anual Timişoara.