Expoziția „Status Quo”, semnată de artistul târgujianul Florin Hutium, a fost deschisă la Muzeul Județean Gorj. Expoziția propune privitorului, în prima parte, o reîntoarcere în alte vremuri: un prinos adus soldaților și o rememorare a perioadei comuniste.
Alice Marcu, critic de artă care trăiește în Franța, a fost impresionată de stilul artistului gorjean. Aceasta a arătat și semnificațiile lucrărilor lui Florin Hutium:
„Sunt foarte încântată că am putut să particip la această expoziție a lui Florin Hutium. Ne-am întâlnit în Franța și am fost foarte încântată de opera dumnealui. Lucrările pe care le-am cunoscut în urmă cu 26 de ani în Franța se apropie de un expresionism contemporan, într-o manieră originală, ceea ce este foarte rar și la un artist consacrat. Prima sală este un memorial al tuturor soldaților necunoscuți. A doua sală este denumită «Concediu la butelii», așa cum era în «Epoca de aur». Face referire la acea perioadă, când toată lumea își pierdea timpul la butelii“.
„Revelația devine imagine pictată pe pânză“
Artistul Florin Hutium a încercat să explice semnificațiile profunde ale lucrărilor sale:
„Căutând printre amintiri, am reușit să găsesc proiectul ascuns într-o scenografie simbolică explicativă, concentrată în jurul mecanismelor de măsurare a timpului. Sisteme recreate special pentru recompunerea timpului trecut, acționează asupra imaginilor, declasând emoția memoriei personale.
Semnificația reprezentărilor despre timp domină compoziția, dezvoltând un raport dimensional cosmic. Prezența figurativului dizolvat în forme ale trecutului, analizează dimensiunile abisale ale cosmosului, folosind aluzii formale și elemente simbolice, recognoscibile.
Obiectele devin semne ale unor instalații perfect funcționale, formele reale, imaginare și abstracte susțin semantica acestei autonomii estetice. Bogăția detaliilor fertile susține ca o necesitate sistemul abstract de exprimare a stărilor mecanice.
Revelația devine imagine pictată pe pânză, gândită și elaborată până în cele mai subtile detalii. «Dumnezeu este în detalii», încărcătura simbolurilor și a semnelor dezvoltă interesul pentru lucrarea realizată minuțios și echilibrat“.