Asociația ”Luckovid”, o organizație la început de drum în domeniul EA, desfășoară activități adresate adulților, programe educative în vederea promovării drepturilor și libertăților omului, a principiilor europene, a incluziunii sociale.
Astfel, în fiecare lună, asociația organizează întâlniri cu membrii, voluntarii, cu persoane dornice de implicare în activități specifice, de informare, de dezvoltare personală.
În cadrul programului Erasmus +, asociația a candidat în anul 2020 și a reușit a fi beneficiara unui Proiect KA104, care permite membrilor ei participarea la cursuri de formare în domeniul EA, organizate de furnizori recunoascuți european.
Pentru că am participat la unul din cursurile proiectului, curs al cărui impact îl resimțim permanent în activitatea noastră zilnică, dorim să împărtășim din această experiență publicului interesat.
Despre programul Erasmus + auziserăm în studenție și de la câțiva prieteni dar nu am avut șansa să îl cunoaștem. Faptul că Asociația ”Luckovid” este implicată într-un astfel de program și organizează selecție pentru participanți la cursuri, prin acest program, ne-a stârnit nu doar curiozitatea dar și dorința de implicare.
La sugestia stafului asociației ne-am informat despre program pe site-ul ANCPDEFP, apoi ne-am depus candidatura pentru participarea la cursuri și, spre surpriza și marea noastră bucurie, am fost acceptați la unul dintre ele și anume: cursul de formare ,, Mindfulness and meditation: outdoor and relaxing education ”, desfășurat în Alicante, Spania, în perioada 11-17 iulie 2021.
A urmat o perioadă de informare despre curs, de pregătire lingvistică, de evaluare și, cu entuziasm generat de ineditul noului nostru job, iată-ne implicați în proiectul Erasmus + nr. KA104 2020-1-RO01-KA104-079670– Adult education staff mobility:
„Learning to live together for a more resilient, competitive and united society”(Învățăm să trăim împreună pentru o societate mai rezilientă, competitivă și unită), în plină poveste Erasmus+! Am participat la curs alături de formatorii : Dragotă Teodora, Negrea Maria Adriana și Dragotă Grigore Marian.
În prima zi am fost oarecum intimidați de numărul mare de profesori din mai multe țări, cu o vastă experiență în educația adulților și în programul Erasmus+, dar și încrezători că vom avea o mulțime de colaboratori care ne pot îndruma și susține în demersurile noastre viitoare.
În fiecare dimineață a zilelor de 12,13,14 și 16.07.2021 am mers pe plajă pentru a învăța tehnici de inițiere în practicile yoga, apoi, cursurile teoretice le-am făcut la Hotel Eurostars Lucentum și s-au axat pe: Triunghiul atenției asupra gândurilor (senzațiile fizice/reacții emoționale); – Beneficiile meditației (reducerea stresului); – Șase trucuri pentru o meditație de succes; – Hrănirea tip Mindfulness; – Cele 8 atitudini ale Mindfulnessului; – Puterea muzicii, vibrații si sunete; – Plimbarea Mindful; – Ce este stresul si tehnica de a-l opri; – Distorsiuni Cognitive si atitudinea; – Comunicarea asertivă; – Tehnicile de a gândi R.A.I.N.; – Fixarea atenției; – Emoțiile Povestea Speranței si Vindecării; – Cele cinci etape ale meditației; – Exerciții Mindfulness pentru rutina zilnica .
Cursurile teoretice au fost însoțite de activități educaționale:
Zilnic, după amiaza, însoțiți de câte un ghid cu multă experiență, am învățat despre cultura și istoria locului, vizitând Castelul Santa Barbara, Parcul și Basilica de Santa Maria, Museo Arquelogico. Toate au culminat cu o zi fabuloasă dedicată experienței culturale, culinare și distractive pe insula Trabarca.
Ziua de 15.07.2021 a fost dedicată prezentărilor instituțiilor și persoanelor participante, unde am legat noi prietenii, am făcut schimb de adrese de email, de numere de telefon .
Ziua de 17.07.2021 a cuprins o activitate de evaluare a cursului și îmânarea certificatelor .
Pe toată perioada cursului am simțit din partea echipei noastre o implicare de-a dreptul specială, o colaborare și o susținere permanentă. Cursul ne-a oferit tuturor minunata șansă de a crea oportunități reale de colaborări ulterioare. În zilele de training participanții au avut timp să socializeze, să discute, să pună bazele uno
r relații; s-au schimbat impresii și s-au stabilit contacte pentru posibilitatea unor parteneriate viitoare. În plus, energia care s-a creat pe parcursul cursului, acea stare de determinare, a fost o energie puternică, propice dezvoltării.
La întoarcerea acasă, ne-a cuprins o puternică energie pozitivă și o vizibilă nerăbdare de a trece la fapte.”
,,Conţinutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenţia Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conţinutul informaţiei”.
Formatori:
Miu Margareta Ionela
Băltărețu Ovidiu-Lucian